Economia 19/11/2012

Cinc treballadors de Telefónica, en vaga de fam des de fa 15 dies contra un acomiadament

L'empresa va acollir-se a la reforma laboral de Zapatero per fer fora un empleat, que té una hèrnia discal, per diverses baixes consecutives

Elena Freixa
2 min
Marcos Andrés Armenteros, a la dreta, aquest dilluns / WAYRA FICAPAL

BarcelonaCinc treballadors de Telefónica estan en vaga de fam des de fa dues setmanes a Barcelona en protesta per l'acomiadament d'un d'ells, a qui Telefónica va fer fora per haver presentat diverses baixes consecutives en pocs mesos l'any 2010. Els vaguistes reclamen la readmissió del treballador, mentre que l'empresa ha tancat la porta a negociar aquest aspecte.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Marcos Andrés Armenteros va ser acomiadat de l'empresa el 2010 després de diverses baixes, la majoria per molèsties derivades d'una hèrnia discal, segons ha explicat ell mateix al diari ARA. L'empresa va justificar l'acomiadament acollint-se a la reforma laboral del llavors govern socialista de Zapatero, que permetia fer fora un treballador si faltava més d'un 20% del temps dins d'un període de quatre mesos consecutius i si el seu grup professional tenia a l'empresa una mitjana d'absentisme superior al 2,5%.

Prenent aquest aspecte de la llei, l'empresa "va atorgar-me la carta d'acomiadament d'un dia a l'altre i després de 24 anys treballant", diu Armenteros, des de la seu del sindicat Cobas, on manté la vaga de fam amb quatre companys més des de fa dues setmanes.

Aquest dilluns, Telefónica s'ha reunit amb CCOO a Madrid i ha donat per "tancat" el cas Armenteros avisant que prendrà "mesures judicials" per posar fi a aquest tancament i vaga de fam que mantenen els treballadors.

El primer tribunal a qui va recórrer el treballador va declarar l'any passat nul l'acomiadament, per la qual cosa Armenteros va tornar durant uns mesos a Telefónica, però l'empresa va recórrer al TSJC, que va dictar improcedència en considerar que l'empresa va aplicar injustament la reforma laboral de manera retroactiva. Segons aquesta darrera sentència, el treballador havia de ser indemnitzat, però la readmissió o no queda a criteri de la companyia.

Segons Armenteros, l'empresa no s'ha posat en contacte amb ell durant aquestes setmanes, però a través dels companys del comitè sap que de moment l'empresa en descarta el retorn.

"L'objectiu és resistir", diu el treballador, que emmarca el seu acomiadament en un període que va precedir l'ERO per retallar més de 6.000 treballadors de la companyia i en plena negociació del conveni, en què la companyia volia canviar alguns aspectes de les condicions de treball de la plantilla.

stats