TELECOMUNICACIONS
Economia 04/09/2015

Competència reclama posar límits a l’activitat dels lobis

La CNMC vol més transparència dels grups de pressió

Júlia Manresa
2 min
José María Marín Quemada va fer aquestes reclamacions davant el secretari d’estat de Telecomunicacions, Víctor Calvo-Sotelo.

BarcelonaEnmig dels representants més influents del sector de les telecomunicacions, el president de l’autoritat de la competència a Espanya, José María Marín Quemada, va reclamar ahir que es posin unes normes clares als grups de pressió per evitar interferències en la seva activitat i en l’opinió pública. “Sovint s’acosten grups a negociar i no hi ha cap paper que concreti com han de fer-ho o que imposi límits”, va dir ahir.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquesta reclamació arriba en un any intens per a la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) -especialment en el camp de les telecomunicacions-, que arrossega una lluita constant contra una estructura i uns recursos marcats per la posició dominant de Telefónica com a antic monopoli estatal. Després d’un període de fusions (Vodafone amb Ono i Orange amb Jazztel), les tarifes de telefonia s’han encarit i l’aposta pels paquets de serveis convergents (fix, mòbil, banda ampla i televisió) ha destapat una guerra pels continguts.

Les jornades de Telecomunicacions i Economia Digital que han tingut lloc aquesta setmana a Santander han anat posant sobre la taula reclamacions, demandes i apostes d’uns i altres. Abans-d’ahir, per exemple, Orange i Vodafone van fer front comú pels drets del futbol que consideren que Telefónica monopilitza emparada per la CMNC.

Va ser en aquest context que ahir Marín Quemada va reclamar una “regulació clara de l’activitat dels lobis”, per garantir que actuïn amb màxima transparència. De fet, el president de la CNMC va anar més enllà i va reconèixer que, malgrat que la configuració actual de la CNMC complica la possibilitat de “captura” (influència directa sobre el regulador) de les empreses, el risc sí que hi és quan es tracta de la “captura indirecta”. És a dir que no hi ha establerts uns límits en la capacitat d’influència dels agents econòmics en l’opinió pública.

“Si volem reforçar l’entramat institucional del país hem de plantejar-nos una regulació de l’activitat dels lobis”, va concloure. El president de la CNMC, però, no va demonitzar la figura d’aquests nuclis de pressió, “que s’han de considerar necessaris i útils”, però va defensar el dret de l’opinió pública a conèixer si els missatges que transmeten els líders d’opinió estan encarregats i, si és així, d’on ve l’encàrrec.

Aquesta setmana els consellers delegats d’operadores com Vodafone, Orange i Telefónica han anat llançant discursos per defensar els seus interessos en el mercat.

A més de l’oferta de futbol, que la CNMC va aclarir ahir que veia amb “preocupació”, sobretot el paquet ofert per Telefónica, també hi ha el conflicte per la xarxa de fibra òptica. La companyia presidida per César Alierta va anunciar ahir que portaria la fibra a tot el territori el 2020 si s’estableix una “normativa adequada”, en clara referència a l’obligació decretada per la CNMC sobre Telefónica de compartir la seva xarxa amb altres operadors.

stats