16/11/2015

Cordón deixa la cadira buida

2 min
La llista de candidats a rellevar Agustí Cordón és molt llarga, però el perfil que es busca és difícil de trobar.

BarcelonaDivendres passat va ser l’últim dia d’Agustí Cordón a la Fira de Barcelona després d’onze anys dirigint-la i, per ara, el càrrec de director general quedarà vacant. La marxa sobtada de Cordón va agafar a contrapeu a la institució, que òbviament va reaccionar iniciant un procés de selecció per trobar-li substitut. Això va ser fa un mes. Finalment, però, el procés està sent una mica més llarg del previst en primera instància i la Fira ha preferit no cobrir la plaça mentre troba el candidat que consideri ideal.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Tal com va explicar aquest diari en el seu moment, el consell d’administració va decidir crear una comissió especial per rastrejar el mercat i avaluar els candidats al càrrec, que tant poden procedir de fora de la institució com de dins. La idea era que aquesta comissió pogués proposar una terna de candidats en el termini d’unes “dues o tres setmanes”. Però ja ha passat un mes i la terna encara no existeix, tot i que, segons expliquen fonts de la institució, el procés “està avançat”.

En qualsevol cas, la Fira no vol tenir massa pressa i, de fet, “no hi ha una data fixada” per escollir el relleu. De totes maneres, les persones consultades resten importància al fet que encara no hi hagi substitut. El calendari firal és exigent i al febrer se celebra el gran esdeveniment anual de Fira de Barcelona, el Mobile World Congress. “No passa res -expliquen des de la Fira-. Cada saló té el seu propi director, i el director general no està tan pendent del dia a dia com de dirigir tota l’empresa i fer-la créixer”.

Llista llarga de candidats

En qualsevol cas, tal com s’esperava, la llista de candidats a aspirar al càrrec és molt llarga. Quan Agustí Cordón va decidir marxar al Grup Zeta va deixar una vacant molt apetitosa. Dirigir la Fira dóna projecció i prestigi... si es fa bé. No deu ser senzill, ja que els onze anys que ha durat Cordón al càrrec són un rècord per a una institució que obliga a fer equilibris de tota mena, atès que la Fira és de caràcter públic i privat. A més, a la part pública no hi ha només una administració representada, sinó dues. L’accionariat de la Fira es reparteix en tres terços: un terç de les accions són en mans de la Generalitat (ara amb un govern en funcions), un altre terç el controla l’Ajuntament (que lidera Ada Colau des del maig) i, finalment, la Cambra de Comerç de Barcelona té la resta dels títols.

El càrrec de director general, per tant, en principi no el pot ocupar una persona que no sàpiga gestionar aquests equilibris entre empresa privada i administracions de diferents colors i ideologies. No pot ser, en resum, un executiu a seques.

Una de les persones que tindran un paper decisiu en el procés de selecció, com també va explicar l’ARA, és Luis Conde, que a més de ser un dels cercatalents més omnipresents de Barcelona també és al consell d’administració de la Fira. La seva empresa, Seeliger y Conde, va ser l’encarregada de fitxar els dos últims directors generals en el seu moment i ara ell forma part de la comissió que ha de fitxar el relleu.

stats