Economia 24/02/2012

L'Estat avalarà els deutes de totes les administracions amb proveïdors

Els proveïdors que acceptin un descompte cobraran abans. Els pagaments començaran al maig

Joan Faus
2 min

MadridEl govern espanyol modificarà la legislació per “possibilitar” l'aval de l'Estat a “totes les administracions públiques” perquè paguin els seus deutes amb proveïdors. La vicepresidenta i portaveu del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha parlat aquest migdia únicament de “garanties de l'Estat” per a ajuntaments i diputacions, però les referències del decret llei –de creació de mecanismes de finançament a entitats locals per al pagament a proveïdors– que ha aprovat el consell de ministres obren la porta també que les comunitats autònomes rebin aquests avals.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En la roda de premsa posterior al consell de ministres, la vicepresidenta ha dit que l'executiu durà a terme de forma “puntual” una modificació “temporal” de la llei per donar per poder pagar els seus deutes amb els proveïdors. Aquesta modificació s'ha remès ara al Congrés de Diputats.

El decret estableix que les corporacions locals hauran d'enviar abans del 15 de març al ministeri d'Hisenda el conjunt de factures –prèvies a l'1 de gener del 2012– dels deutes que tenen pendents amb els proveïdors. A més, hauran de remetre abans del 31 de març un pla d'ajust que garanteixi el pagament dels deutes. Un cop rebi aquest pla, Hisenda donarà una resposta a la corporació local en el termini d'un mes.

La principal novetat respecte al que ha anunciat Sáenz de Santamaría, és que el mecanisme de finançament estarà en vigor durant el 2012 i que els proveïdors dels ajuntaments i diputacions començaran a cobrar al mes de maig. A més, donarà “prioritat” en el cobrament a aquells proveïdors que acceptin un “descompte”, és a dir un quitament, sobre el valor inicial de la factura. Es tindrà en compte el valor del descompte i també l'antiguitat de la factura.

Finalment, el govern no ha anunciat un pla específic perquè les administracions paguin als proveïdors en “setmanes” els deutes pendents, com havia anunciat fa uns dies el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro. La vicepresidenta ha dit que primer cal conèixer la quantitat d'aquests deutes i després ja s'establirà un mecanisme d'ajuda, el valor del qual no ha volgut xifrar.

L'obligació d'enviar les factures a Hisenda en tres setmanes només afecta els ajuntaments i diputacions, perquè les comunitats autònomes tenen previst explicar la seva situació financera en el proper Consell de Política Fiscal i Financera.

Els deutes de les administracions amb els proveïdors, especialment de les comunitats autònomes i els ajuntaments, se situen entre els 30.000 i els 50.000 milions de euros.

stats