COMERÇ
Economia 31/08/2015

Guerra oberta a El Corte Inglés per l’entrada de Qatar

La companyia expulsa del consell Carlota Areces, neboda del fundador i crítica amb el nou soci

Ara
2 min
L’entrada a l’empresa de Hamad bin Jassim, ex primer ministre de Qatar, ha aixecat polseguera.

BarcelonaL’entrada de Qatar al capital d’El Corte Inglés ha obert una ferida entre els accionistes històrics de la companyia. El consell del grup va decidir ahir expulsar Carlota Areces, neboda del fundador (Ramón Areces) i molt crítica amb l’entrada del nou soci, ja que considera que Qatar ha pagat massa pocs diners per comprar el 10% del gegant del comerç. La companyia de Carlota Areces, Corporación Ceslar, té un 9% del capital de la companyia.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El consell d’El Corte Inglés, reunit ahir, va aprovar la sortida del consell de Corporación Ceslar i, per tant, de la seva representant, Carlota Areces. Tota la resta d’accionistes van estar d’acord en la decisió. La companyia va justificar aquesta mesura pels seus “reiterats incompliments” com a administradora de la companyia. Alguns mitjans expliquen que l’empresa acusa Areces d’haver fet pública informació que la companyia havia decidit que volia mantenir en secret.

Durant l’últim mes, Carlota Areces havia sortit als mitjans explicant obertament la seva oposició a l’acord a què s’havia arribat amb Hamad bin Jassim, exprimer ministre de Qatar. Aquesta operació valorava El Corte Inglés en uns 10.000 milions d’euros i, segons Areces, en realitat la companyia val el doble. La consellera va anunciar que impugnarà la junta celebrada ahir i la seva expulsió, ja que considera que Corporación Ceslar té dret legal a asseure’s al consell de la companyia, atesa la participació que controla. Aquesta agitada reunió va convocar-se també per aprovar els resultats d’El Corte Inglés del 2014.

Les vendes tornen a créixer

Els resultats mostren que el grup de grans magatzems va aconseguir augmentar les vendes durant l’any passat en un 2,6% fins a situar-les en els 14.592 milions d’euros. És el primer cop des del 2008 que el grup aconsegueix fer créixer els ingressos i, segons va explicar ahir en un comunicat, la direcció espera que “la millora del clima econòmic general ajudi a mantenir aquest canvi de tendència tan positiu”.

Els beneficis d’El Corte Inglés, però, van caure fins a situar-se en els 118 milions d’euros, un 32% menys que l’exercici anterior. El motiu de la davallada, va recordar l’empresa, va ser l’absència dels beneficis extraordinaris obtinguts el 2013 amb la venda del 51% de la divisió financera del grup. La reordenació financera aplicada durant l’any passat també va tenir un impacte en els beneficis, va reconèixer l’empresa. L’ebitda (el benefici abans d’impostos, interessos i amortitzacions) va créixer un 14,5%, fins als 826 milions d’euros.

stats