INFRAESTRUCTURES
Economia 12/06/2012

L'Estat deu 2.658 milions d'obra pública de l'Estatut

Les infraestructures pendents a Catalunya per la disposició addicional tercera de l'Estatut sumen 2.658 milions en cinc anys. L'execució de la inversió és del 35,5%, la meitat de la mitjana estatal.

Toni Garganté
2 min
L'Estat deu 2.658 milions d'obra pública de l'Estatut

BARCELONA.El president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Miquel Valls, va fer ahir balanç dels cinc anys d'aplicació de l'Estatut en matèria d'infraestructures. El panorama no pot ser més negatiu, amb unes obres pendents per valor de 2.658 milions d'euros.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La disposició addicional tercera de l'Estatut recull l'obligació del govern espanyol d'invertir a Catalunya l'equivalent al seu pes en l'economia peninsular, que actualment està al voltant del 18%. En cas que no es realitzin les inversions, la desviació s'haurà de corregir en el pressupost de l'any següent o bé transferir-la al cap de dos exercicis.

Segons les dades facilitades ahir per la Cambra, el 2007 està totalment liquidat, mentre que dels anys 2008 i 2009 el deute pendent és de 970 milions, una quantitat que ja s'hauria d'haver traspassat. De l'any 2010 correspondrien 3.279 milions, dels quals només es van executar 2.560 milions, cosa que representa que hi ha 719 milions no realitzats. Amb la metodologia de la disposició addicional tercera s'haurien d'incrementar els projectes aquest any, "situació clarament improbable", va assegurar Miquel Valls. Això vol dir que l'any que ve l'Estat haurà de fer una transferència a la Generalitat per l'import de 719 milions.

Finalment, la Cambra ha calculat que el 2011 el deute pendent amb Catalunya va ser de 969 milions, a partir de les dades d'execució de la Intervenció General de l'Estat. La inversió estatal a les comunitats autònomes va ser del 66,3% l'any passat, mentre que a Catalunya aquest percentatge va ser pràcticament de la meitat (35,5%).

Els cinc projectes prioritaris

Miquel Valls va desgranar després els cinc projectes que es podrien acabar amb el deute global referit de 2.658 milions. En primer lloc, va citar els nous accessos viaris i ferroviaris del port de Barcelona, que suposarien una inversió de 500 milions. En segon terme, es va referir a l'estació de l'AVE a la Sagrera (500 milions). L'autovia B-40 fins a Granollers (500 milions) i el nou accés de Rodalies a l'aeroport (300 milions) també s'inclourien en el llistat i, finalment, els 1.000 milions restants permetrien avançar el corredor mediterrani.

El màxim responsable de l'entitat cameral va presentar l'enquesta de clima empresarial que elabora juntament amb l'Idescat, corresponent al primer semestre de l'any. La Cambra preveu que l'economia catalana caurà enguany un 1,5% i un 0,1% el 2013. El consum privat es reduirà un 1,9% i el públic un 5,1%, uns percentatges que es compensaran en part per l'augment de les exportacions, que creixeran un 3,3%. Valls es va referir al ajuts europeus als quals tindrà accés la banca, que va qualificar de positius. "No sabem, però, quan millorarà el nivell de crèdit, però és possible que es produeixi a finals d'any".

Valls hi va afegir que les injeccions de diner que ja s'han produït de les administracions per pagar als proveïdors continuaran les pròximes setmanes, cosa que suposarà que "a finals de juny hauran entrat fins a 27.000 milions de liquiditat, que a les pimes els aniran molt bé".

stats