Economia 09/12/2011

Draghi creu que l'acord de l'eurozona "s'apropa bastant a un bon pacte fiscal"

El president del Banc Central Europeu assegura que "serà una base per a molta més disciplina dels estats membres"

Efe
2 min
Mario Drgahi / AFP

Brussel·lesEl president del Banc Central Europeu (BCE), Mario Draghi, ha dit aquest divendres que l'acord de disciplina pressupostària a què ha arribat l'eurozona, amb almenys sis països més de la Unió Europea (UE), "s'apropa bastant a un bon pacte fiscal". Segons diu, l'acord s'ha de desenvolupar i després, implementar.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons ha assegurat, "serà una base per a molta més disciplina dels estats membres de l'eurozona" i "ajudarà en la situació actual" de crisi. Draghi ha negat que el BCE hagi de tenir una implicació més gran en la crisi d'endeutament sobirà de la zona euro.

També es va mostrar escèptic respecte a la possibilitat que els bancs centrals nacionals dels països de la zona de l'euro transfereixin finançament al Fons Monetari Internacional (FMI) perquè compri deute sobirà europeu i assisteixi els països amb dificultats.

Draghi ha recordat que el BCE no és membre de l'FMI i, per això, són els bancs centrals nacionals, en tot cas, els que han de transferir els fons. Els països de l'euro i altres estats membres posaran a disposició de l'FMI fins a 200.000 milions d'euros perquè pugui ajudar millor l'eurozona a afrontar la crisi del deute.

Christine Lagarde, també satisfeta

La directora gerent del Fons Monetari Internacional (FMI), Christine Lagarde, ha dit a la sortida que l'acord assolit aquesta matinada "és un paquet que va realment en la bona direcció".

El sopar informal de caps d'estat i de govern de la UE, que ha durat més de deu hores, ha acabat a les cinc de la matinada d'aquest divendres sense aconseguir que el reforç de la disciplina pressupostària quedés reflectit en un tractat que impliqués els vint membres de la UE.

Respecte a l'oposició del Regne Unit i d'Hongria, 23 estats membres han anunciat la seva disposició d'unir-se a un tractat intergovernamental, mentre que dos països (Suècia i la República Txeca) han afirmat que consultaran aquesta decisió amb els seus parlaments o amb altres socis de les seves coalicions de govern.

stats