Economia 19/11/2012

Prohibit pagar més de 2.500 euros en metàl·lic a partir d'aquest dilluns

La mesura antifrau entra en vigor 11 dies abans que s'acabi l'amnistia fiscal, que no es prorrogarà

Dani Sánchez Ugart
1 min
Bitllets monedes d'euro al costat d'un ratolí / PERE TORDERA

BarcelonaL'última mesura que faltava per entrar en vigor de la llei antifrau aprovada a finals d'octubre pel govern espanyol, la prohibició dels pagaments en metàl·lic superiors als 2.500 euros, entra en vigor aquest dilluns.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La mesura, que preveu una sanció del 25% del pagament per als que l'infringeixin, és vista pels inspectors d'Hisenda com insuficient. Consideren que s'hauria de reduir el màxim a 1.000 euros, com a Itàlia, que té una taxa d'economia submergida similar a l'espanyola.

La nova prohibició coincideix en el temps amb el final de l'amnistia fiscal que el govern espanyol va aprovar al juny i que perdona els defraudadors que regularitzin els seus béns a l'estranger i el diner negre a canvi que paguin un 10% d'aquest capital. El perdó fiscal s'acaba el 30 de novembre, i el govern espanyol no preveu cap pròrroga, segons un portaveu del ministeri d'Hisenda.

Més anys de presó

La llei antifrau inclou també l'obligació de declarar els comptes a l'estranger i un increment de les sancions als defraudadors. Paral·lelament, el Congrés ha aprovat un enduriment del Codi Penal que amplia les penes de presó dels delictes fiscals agreujats fins als 6 anys, tot i que permet als defraudadors reduir el càstig si paguen pels actius irregulars en els dos mesos posteriors a la denúncia d'Hisenda.

stats