Economia 12/04/2012

El ministre Soria amenaça amb conseqüències si Argentina segueix perjudicant YPF

La presidenta Cristina Fernández de Kirchner es reuneix amb els presidents regionals per decidir què fer amb la filial de Repsol

Vicenç Moliné
1 min

BarcelonaEl Ministre d'Energia, Industria i Turisme, José Manuel Soria, ha avisat avui a Argentina que "les hostilitats contra empreses espanyoles són considerades hostilitats cap a Espanya" i que "si hi ha gestos d'hostilitat, aquests portaràn conseqüències". L'advertència s'ha produït hores abans que la Presidenta d'Argentina, Cristina Fernández de Kirchner, es reuneixi amb els líders de les 10 regions productores de petroli per decidir sobre el futur de la filial de Repsol a Argentina, YPF.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La reunió es produeix després que diverses d'aquestes regions retiréssin llicències d'extracció a YPF, que ja ha perdut 15 llicències, un 15% de la seva producció, i en té quatre pendents de decidir, que podríen arribar a restar a la petroliera el 28% de la producció. Els presidents regionals i la mateixa presidenta Kirchner acusen l'empresa de no invertir prou, motiu pel que ha baixat la producció.

Segons apunten les declaracions de diversos presidents regionals, la reunió d'avui podria servir per dissenyar un projecte de llei en que es declari la producció petroliera "bé d'interès nacional" amb el que l'Estat recuperaría les competencies per administrar els jaciments (actualment en mans de les provícines) i tindria potestat per fixar metes de producció i d'inversió a les empreses petrolíferes.

El degoteig d'anuncis de retirada de llicències ha fet caure les accions de Repsol fins als 17,96€ des dels 24,10€ amb que va començar l'any. El president de Repsol, Antonio Brufau, és a Buenos Aires des de principis de setmana intentant frenar els atacs a la seva empresa tot i que, oficialment, encara no s'ha reunit amb cap dels presidents regionals ni amb la presidenta Kirschner.

stats