MODEL FISCAL
Economia 20/01/2012

Els catalans paguen un IRPF similar als suecs però menys IVA

El país nòrdic qüestiona menys els alts impostos perquè valora més els serveis públics que rep a canvi, millors fins i tot proporcionalment a l'esforç fiscal català

àlex Font / Roger Tugas
1 min
AGÈNCIA TRIBUTÀRIA 
 Uns contribuents esperen complir amb els seus deures impositius el primer dia de la campanya de la renda de l'any passat.

BarcelonaDesprés de l'anunci del nou increment impositiu del govern espanyol, van saltar les alarmes: el tipus màxim de l'IRPF que paguen els catalans, del 56%, és només superat a Europa pel dels suecs, que el tenen fixat al 56,5%. El tipus que paguen els perceptors del salari mig de cada país, a més, també és igual, del 30%. Unes xifres que alguns experts afirmen que poden produir una fuga de capitals i que el conseller d'Economia.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Les diferències entre els dos models fiscals, però, són destacables. En el mateix IRPF, el tram final a Suècia inclou ja qui cobra un 50% més que el salari mitjà del país, mentre que a Catalunya has de percebre 12 vegades el salari mitjà per haver de fer front al tipus màxim. A més a més, l'IVA general suec és del 25% i a Catalunya és del 18%. Tanmateix, els ciutadans del país nòrdic no tenen tants problemes amb la pressió fiscal ja que valoren més els serveis públics que reben a canvi.

Podeu llegir la informació completa, amb totes les dades de l'anàlisi comparativa, a l'ARA PREMIUM.

stats