Economia 19/12/2014

Clatellada del Tribunal Suprem contra un aspecte clau de la reforma laboral

Els jutges tomben la limitació de l'ultraactivitat, de manera que torna als treballadors el dret a mantenir el seu conveni encara que hagi caducat mentre es negocia amb l'empresa

Europa Press / Ara
1 min
LA MINISTRA APEL·LA A LA RESPONSABILITAT 
 Els agents socials esperen les concrecions de la reforma laboral, que el govern espanyol aprovarà divendres. La ministra Fátima Báñez, ahir al Congrés, va reclamar que tothom sigui responsable i no es plantegi una vaga general.

MadridEl Ple de la Sala Social del Tribunal Suprem ha dictat una sentència en la qual determina que els drets laborals pactats en un conveni col·lectiu es mantenen tot i expirar la seva vigència, ja que entén que passen a convertir-se en drets individuals dels treballadors. Amb aquesta interpretació deixa sense efecte un aspecte de la reforma laboral del PP el 2012, que va limitar la "ultraactivitat" (vigència dels convenis caducats) a només un any.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

És el primer cop que el Suprem es pronuncia sobre la ultraactivitat, un punt molt polèmic de la reforma per la conflictivitat que introduïa en les negociacions entre empreses i sindicats. La reforma establia la pròrroga automàtica d'un conveni només durant un any mentre encara no se n'ha pactat un de nou.

Un cop passat aquest any, el conveni quedava sense efecte i s'aplicava el conveni col·lectiu d'àmbit superior, en cas que n'hi hagués, en lloc de prorrogar indefinidament la vigència de l'antic. Si no hi havia conveni superior (un provincial o autonòmic o estatal), els treballadors quedaven a l'empara dels mínims que dicta l'Estatut dels Treballadors.

La sentència del Suprem es refereix justament a una empresa balear que va entendre que, un cop acabada la pròrroga d'un any els treballadors passaven a regir-se per l'Estatut dels Treballadors perquè no hi havia un conveni superior. El Suprem assegura que aquesta decisió empresarial és "jurídicament incorrecta" perquè les condicions pactades en el contracte de treball des del moment mateix de la seva constitució "tenen naturalesa jurídica contractual i per això continuen sent exigibles entre empresa i treballador encara que hagi expirat la vigència del conveni col·lectiu de referència".

stats