TURISME
Economia 17/06/2015

Els apartaments d’Airbnb ofereixen pagar la taxa turística a canvi que se’ls legalitzi

L’Associació de Veïns i Amfitrions de Barcelona busca la complicitat de l’Ajuntament d’Ada Colau

Júlia Manresa
3 min
DIÀLEG
 La Generalitat i les empreses d’economia col·laborativa com Airbnb estan acostant posicions.

BarcelonaEls amfitrions d’Airbnb -les persones que lloguen les seves habitacions a Barcelona a través d’aquesta web- ho tornen a intentar aprofitant que el nou ajuntament d’Ada Colau tot just comença a caminar. Després de la multa de 30.000 euros que la Generalitat va imposar fa un any a la plataforma d’allotjament compartit Airbnb, ara l’associació que agrupa persones que hi lloguen habitacions ha fet arribar una carta a la futura alcaldessa. S’hi ofereixen a pagar la taxa turística a canvi de poder continuar acollint turistes a les seves habitacions de manera legal.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En l’escrit al qual ha tingut accés l’ARA, l’Associació de Veïns i Amfitrions de Barcelona demana la complicitat del nou govern d’Ada Colau, sol·licita reunir-se aviat amb el nou equip i diu que els seus socis estan “disposats a fer el pagament d’una taxa justa per poder contribuir al finançament de la ciutat”. Tot i no concretar el model, la seva preferència és fer com a Amsterdam, on és la mateixa Airbnb qui recapta l’impost i el paga a l’administració.

En tot cas, la proposta només inclouria el lloguer d’habitacions i no el d’apartaments, que també s’anuncien a través d’Airbnb. El posicionament de Barcelona en Comú respecte als pisos turístics era clar: prohibició total i auditoria per decidir com solucionar-ho. Ara bé, respecte al lloguer d’habitacions a través del sistema Airbnb, no hi va haver cap posicionament específic durant la campanya i, de moment, el nou consistori no ha volgut fer cap valoració sobre aquesta proposta.

Les reclamacions dels usuaris d’una de les empreses referents de l’economia col·laborativa ja es van fer sentir l’abril del 2014, el Govern va sancionar 57 webs de pisos turístics i va obrir un expedient a alguns dels seus amfitrions. Més endavant, la Generalitat encara va ser més bel·ligerant amb el gegant de l’allotjament compartit. El govern català va ser la primera institució europea a multar la companyia nord-americana amb 30.000 euros perquè considerava “una infracció molt greu” l’oferta d’allotjaments de lloguer de la seva web. La llei d’apartaments turístics catalana aclareix que només es poden llogar per a estances curtes habitatges sencers i sota el número del Registre de Turisme, que només poden tenir els pisos que compleixen amb les condicions marcades pel Govern.

L’Associació de Veïns i Amfitrions de Barcelona es va constituir a l’abril i compta amb prop d’un centenar de socis. Els seu president, Joan Pere Jové, aclareix que “no són pisos turístics sinó que són particulars que acullen turistes a casa seva” i reclama un marc legal, com ja s’havia demanat a l’antic ajuntament i com Airbnb ja ha reclamat a la Generalitat en diverses reunions.

El referent holandès

Amb aquesta proposta, els amfitrions d’Airbnb posen la primera pedra per encaminar la normativa que el Govern estudia per regular l’activitat d’empreses en el marc de l’economia col·laborativa.

A part de Barcelona, Airbnb també ha tingut conflictes legals en ciutats com Nova York. Tot i això, altres ciutats han mostrat una actitud oposada. La companyia posa com a exemple Amsterdam, que el desembre de l’any passat va arribar a un acord amb Airbnb per regular la seva activitat. La companyia d’allotjament compartit va començar a recol·lectar la taxa turística dels seus usuaris per pagar-la a l’Ajuntament aquest febrer a més de comunicar regularment les normes legals d’allotjament turístic a la ciutat i combatre les il·legalitats. Holanda és, per tant, l’exemple ideal per als amfitrions d’Airbnb a la ciutat de Barcelona.

stats