Economia 29/07/2013

No tenir més de 35 anys, ni ser tibetà, ni dur els cabells tenyits… algunes de les condicions per fabricar productes d'Apple

Una ONG denuncia que, malgrat les promeses, els proveïdors d'Apple a la Xina continuen abusant dels drets dels treballadors

Ara
3 min

BarcelonaDissenyat a Califòrnia per Apple. Però fabricat a la Xina per companyies que, com la taiwanesa Pegatron, abusen dels drets laborals i humans dels treballadors. És la denúncia que aquest dilluns ha fet pública China Labour Watch (CLW), l'ONG que vetlla pel compliment dels drets laborals a la Xina. En un informe titulat 'Les promeses incomplertes d'Apple' i centrat en alguns dels proveïdors de la multinacional californiana, l'ONG acusa Apple d'incomplir les seves promeses i de no fer prou per aconseguir que les companyies a les quals encarrega la fabricació i muntatge dels seus productes segueixin estàndards acceptables.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La polèmica no és nova: el dissenyador dels productes electrònics més sofisticats, cars i glamurosos del mercat n'encarrega la fabricació a empreses que tracten els treballadors com si visquessin al segle XIX. Però tot i les denúncies, les coses segueixen sense canviar a les fàbriques xineses on es preparen els productes que enlluernen els consumidors occidentals. Això és, si més no, el que denuncia CLW, que en el seu últim informe detalla les condicions que han de complir els treballadors que volen entrar a formar part de les empreses on es fabriquen els productes d'Apple.

A Pegatron, una de les firmes estudiades, les condicions van des de no dur cap tatuatge a la pell fins a no portar tallats de cabell considerats estrafolaris o no dur els cabells tenyits. Però la llista de requisits no arriba només a qüestions estètiques, sinó que es discrimina els obrers per raons d'edat –no s'accepten treballadors de més de 35 anys–, d'ètnia –no es contracten tibetans–, i per condicions físiques –els operaris no poden fer menys d'1,5 metres d'alçada–.

Superar aquests requisits no ho és tot, però. Un cop signen el contracte, els obrers accepten jornades de treball de 12 hores diàries 6 dies a la setmana, amb dues pauses per dinar (50 minuts) i sopar (40 minuts). Una jornada maratoniana que permet al treballador guanyar uns 200 euros mensuals.

"La nostra investigació ha demostrat que les condicions laborals a les fàbriques de Pegatron són fins i tot pitjors que les de Foxconn. Apple no ha estat complint amb els seus propis estàndards", ha assegurat en un comunicat Li Qiang, director executiu de l'organització, que té la seu a Nova York. El grup assegura que ha trobat múltiples violacions dels drets dels treballadors, com la discriminació a l'hora de realitzar contractacions, la violació dels drets de les dones, feina de menors –n'hi treballen uns 10.000 a les fàbriques estudiades–, salaris insuficients o males condicions de salut i seguretat.

Les fàbriques de l'estudi són la de Pegatron a Xangai, on es fabriquen els populars telèfons iPhone, el centre de la seva subsidiària Riteng en aquesta mateixa ciutat, on es munten ordinadors d'Apple, i una tercera fàbrica d'una altra subsidiària situada a Suzhou, on es fabriquen components de l'iPad.

Segons l'organització, Apple ha augmentat durant aquest any les seves comandes a les fàbriques de Pegatron "malgrat les serioses violacions dels drets dels treballadors" i ha afirmat que, en haver compromès a revisar les condicions en els seus proveïdors, l'empresa de la poma mossegada n'és "còmplice".

Apple es defensa

En resposta a les acusacions de l'ONG, Apple ha emès aquest dilluns un comunicat, recollit pel 'Wall Street Journal' en el qual asseguren que la companyia ha dut a terme 15 auditories a les fàbriques de Pegatron, on han revisat les condicions laborals de 130.00 treballadors.

Segons Apple, que assegura ser una de les empreses que més controlen les companyies subcontractades, els treballadors de les fàbriques no treballen més de 46 hores setmanals. La companyia assegura no haver tingut coneixement previ d'algunes de les afirmacions fetes per l'ONG, amb la qual diu estar en contacte permanent, i posa èmfasi a destacar que investigarà les últimes acusacions per saber si són certes o no.

stats