LA SORTIDA DE LA CRISI
Economia 31/07/2015

El creixement arriba al seu zenit

Puja a un ritme del 4% anual, el més alt des de l’esclat de la crisi, però apunta a la desacceleració

Dani Sánchez Ugart
4 min
pib

MadridL’economia espanyola va créixer en el segon trimestre de l’any un 1% en termes trimestrals. Aquest és el creixement més important des del 2007, abans de l’esclat de la crisi econòmica, i implica que, si la tendència continués, el PIB espanyol creixeria un 4% anual, com ha insinuat diverses vegades el ministre d’Economia, Luis de Guindos, que ahir va tornar a treure pit per la bona marxa de l’economia. Però sembla que el pronòstic es quedarà en miratge perquè, segons el centre d’estudis del BBVA, els indicadors apunten que al tercer trimestre l’economia es desaccelerarà. És a dir, el segon trimestre d’aquest any ha sigut el del zenit del creixement.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L’avenç del producte interior brut en el segon trimestre suposa un increment d’una dècima respecte al que es va marcar en els tres primers mesos de l’any, quan l’economia va créixer un 0,9%. En termes interanuals, és a dir, comparant-ho amb el segon trimestre de l’any anterior, el creixement és del 3,1%. Malgrat això, De Guindos, en una entrevista a Onda Cero, va continuar mostrant la millor cara de la recuperació, i va presumir de les dades anualitzades i del creixement “pròxim al 4%”. El BBVA Research, però, preveu que en el tercer trimestre la frenada sigui de dues dècimes i l’economia creixi un 0,8% en termes intertrimestrals, una xifra que suposaria una taxa de creixement anualitzada del 3,2%, lluny d’aquest 4% a què feia referència el ministre, i també per sota de la previsió oficial del govern per al tancament de l’any, que és del 3,3%.

Tot i que les dades del PIB que va donar ahir l’Institut Nacional d’Estadística (INE) són un indicador avançat i, per tant, no separen per components, el servei d’estudis del banc biscaí va estimar que la major part de la recuperació va ser responsabilitat de la millora del consum intern (9 dècimes), mentre que les exportacions van ser responsables de només una dècima del creixement, en quedar àmpliament compensades per l’augment de les importacions.

Però les dades de creixement del PIB del segon trimestre amaguen altres constatacions. Mentre que l’economia va avançar un 1%, l’ocupació, segons l’EPA publicada recentment, va créixer un 1,1% en el mateix període i en termes intertrimestrals. Això, segons els experts, vol dir que l’economia espanyola va perdre productivitat, cosa que es deu al fet que la construcció i els serveis, sectors de poc valor afegit, són els que s’estan recuperant més ràpid i creant més ocupació. “En la dada anualitzada, l’economia creix al 3,1% i l’ocupació al 3,2%, per tant, en el global de l’any encara es guanya competitivitat”, matisa el professor de l’IE Business School de Madrid Rafael Pampillón. “El turisme és molt perillós perquè tenir tots els ous posats en un mateix cistell no és bo, i pot passar com amb la construcció i que exploti la bombolla”, afegeix l’expert, que considera necessari fer esforços més grans en la formació de professionals en sectors d’alt valor tecnològic i industrial.

Pel que fa a les dades territorialitzades, tot i que l’INE no les ofereix, ahir mateix l’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef) va donar la seva estimació de com havia evolucionat el PIB per comunitats autònomes. Segons aquest estudi, els Països Catalans van ser els que van tirar del carro de la recuperació amb més força. Així, les Balears, el País Valencià i Catalunya, per aquest ordre, van ser les tres comunitats autònomes que més van créixer (vegeu el gràfic). En concret, l’economia catalana va avançar un 3,5% anual, la valenciana un 3,9% i la balear un 4%. En termes trimestrals, el creixement català va empatar amb el global de l’Estat, de l’1%, mentre que les Balears van créixer un 1,4% i el País Valencià un 1,3%, una xifra que suposaria un creixement anualitzat del 5,6% i del 5,2%, respectivament.

Els preus no pugen

A més de les xifres del PIB, ahir també es va conèixer la dada avançada del mes de juliol de l’índex de preus de consum (IPC), que no remunta. Més aviat al contrari, ja que els preus van tornar a deixar enrere el terreny positiu i van caure fins al 0% interanual. “Per poc que la massa salarial creixi perquè hi ha més gent treballant, i sense pujada de preus, la gent tindrà més diners a la butxaca i això estirarà el consum”, considera Pampillón. Tot i que sindicats i agrupacions d’autònoms van afirmar que la xifra de l’IPC demostra que l’economia encara està en fase d’atonia, el ministre de Guindos va considerar-la positiva per la seva capacitat d’estimular el consum intern.

A més, gràcies a aquesta xifra, els pensionistes no perdrien poder adquisitiu, encara que el govern espanyol els apugi la pensió només un 0,25%, el mínim que marca la llei. Aquesta és precisament la intenció de l’executiu, segons fonts sindicals. El govern de Mariano Rajoy hauria comunicat aquesta decisió als sindicats en una reunió, però sense entregar-los cap document que ho acrediti, cosa que els fa desconfiar de quina serà la decisió final. Es preveu que avui Rajoy expliqui les línies bàsiques del projecte de pressupostos del 2016 del govern espanyol després de la reunió del consell de ministres. Allà el president espanyol donarà més detalls de quina serà aquesta revalorització, segons fonts del ministeri d’Ocupació, que no van voler confirmar la informació dels sindicats. Rajoy també podria confirmar un augment de l’1% del sou dels funcionaris estatals.

stats