Economia 06/03/2016

El 26% del benefici de l’Íbex és català

Les cinc catalanes del selectiu guanyen un 50% més mentre que en conjunt es perden un terç dels guanys

Albert Vidal Dani Sánchez Ugart
4 min
La caiguda de beneficis de les empreses del selectiu espanyol no s’ha replicat en les cinc catalanes.

Barcelona / MadridLes empreses de l’Íbex-35 han acabat de fer públics aquesta setmana els seus resultats del 2015. I malgrat els bons aires que bufen en l’economia espanyola, amb un creixement del 3,2% interanual, els mals presagis del context internacional han fet caure els seus beneficis. Els resultats de les grans empreses espanyoles han sigut netament inferiors als que van tenir l’any anterior però aquesta tendència no s’ha donat a Catalunya: els cinc grans catalans han augmentat el seu benefici gairebé un 52% i les perspectives són positives de cara al futur.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Males notícies a l’Íbex

Adéu a l’eufòria del 2014 per la situació global

El 2014 les empreses de l’Íbex-35 van guanyar 32.000 milions d’euros en conjunt. La xifra, tot i quedar lluny del rècord de 51.000 milions del 2010, suposava un augment de més del 40% interanual, un repunt que no es veia des del 2005. Aquests 32.000 milions de guanys arribaven, a més, només dos anys després de les pèrdues de 6.000 milions del 2012, en un any en què Bankia i les constructores van ensorrar el resultat conjunt de les empreses del selectiu espanyol.

El bon resultat del 2014, però, no ha tingut continuïtat el 2015. A l’espera dels resultats d’Inditex, els beneficis han sigut de 20.376 milions, xifra que suposa una caiguda de més d’un terç.

Per explicar aquesta caiguda cal mirar les preocupacions macroeconòmiques globals: la frenada xinesa, l’ensorrament del Brasil i Rússia i la caiguda del preu del petroli i de les primeres matèries. Tampoc hi ha ajudat l’atonia en el consum europeu i tot plegat ha impactat en especial empreses com ArcelorMittal (pèrdues de 7.132 milions d’euros) i Repsol (de 1.227 milions). El fet que Abengoa hagi abandonat l’Íbex-35 ha estalviat al selectiu unes pèrdues de 1.213 milions.

Bon any per als catalans

Abertis i el Sabadell lideren la millora de resultats

Aquesta caiguda de resultats entre les empreses espanyoles no s’ha traslladat a les cinc catalanes que cotitzen al selectiu: entre Gas Natural, CaixaBank, Sabadell, Abertis i Grifols van guanyar 5.436 milions d’euros, un 52% més que el 2014.

Els resultats més espectaculars han sigut els d’Abertis, que va presentar un increment de beneficis que gairebé triplicava els d’un any enrere: passava de 655 a 1.880 milions. Ho va aconseguir gràcies a la sortida a borsa de Cellnex, que va suposar unes plusvàlues de 2.666 milions. Sense l’operació, el seu benefici hauria sigut un 7% millor.

També ha fet un salt de nivell el Banc Sabadell, que ha aportat 708 milions de beneficis, gairebé el doble que un any enrere, en un exercici marcat per la compra de TSB, el setè banc britànic. Els resultats de l’empresa que presideix Josep Oliu encara podrien ser millors aquest 2016 pels milionaris ingressos que rebrà pels actius sobrevalorats que va adquirir amb la CAM.

Gas Natural va ser la segona cotitzada catalana en beneficis, amb una millora del 2%, mentre que CaixaBank va millorar els guanys un 31% tot i el fort augment de provisions. Grifols suma un nou exercici en positiu per arribar als 532 milions, amb un 13% d’increment. Sobta comprovar [vegeu gràfic] com malgrat aquests bons números, la borsa les ha castigat, en una tendència que segueix aquest 2016: totes cinc han perdut valor.

Un pes creixent

Cinc empreses de 35 que pesen la quarta part

La conseqüència d’aquestes tendències oposades és que el pes de les cinc empreses catalanes que formen part de l’Íbex-35 representa el 26% del total si es tenen en compte només els beneficis. La proporció s’ha disparat en només un any: el 2014, els beneficis de les empreses catalanes van ser només l’11% del total de les cotitzades al selectiu. Això sí, cal tenir en compte que encara no s’han fet públics els resultats d’Inditex, que és la primera empresa espanyola per capitalització, per davant de Telefónica i el Santander.

Millor rendiment

La segona divisió de les cotitzades també remunta el vol

Fora de l’Íbex, les empreses catalanes han tingut un comportament lleugerament millor que les espanyoles a la borsa. Les 15 empreses que formen part de l’Indexcat, les més grans de la Borsa de Barcelona, que inclouen, a més de les cinc del selectiu espanyol, d’altres com Cellnex, Catalana Occident o Colonial, han perdut poc més d’un 12% del seu valor al parquet des de l’inici del 2015, tres punts menys que el selectiu espanyol. Com en el cas de les cotitzades de la primera divisió espanyola, aquestes companyies han suportat el seu bon rendiment al parquet amb una millora generalitzada dels resultats. Al grup assegurador Catalana Occident, l’empresa catalana cotitzada amb més facturació que no forma part de l’Íbex, els guanys van augmentar l’any passat més d’un 10% en relació al 2014. Mentre que d’altres, com Ciments Molins i Applus van tenir encara una evolució millor, amb creixements del benefici net per sobre del 60%.

Males dades amb asterisc

Els extraordinaris taquen els resultats d’algunes empreses

Menys bons, sobre el paper, van ser els resultats de les altres grans cotitzades catalanes. Colonial va disminuir un 16% el benefici, fins als 415 milions (encara lidera el rànquing de beneficis de les empreses catalanes del mercat continu). Però va ser per la desconsolidació definitiva d’Asentia, el seu banc dolent, que va tenir un impacte negatiu en el resultat. Així, el resultat net recurrent va créixer un 121% per la revalorització d’actius d’aquesta immobiliària especialitzada en el mercat de les oficines. La debutant Cellnex, exfilial de telecomunicacions d’Abertis també va disminuir el benefici en un 17%, fins als 47,3 milions, però de nou va ser per l’impacte dels extraordinaris per la compra d’actius a Itàlia i les despeses relacionades amb la mateixa sortida a borsa. Les empreses del mercat alternatiu borsari encara no han presentat els resultats del 2015.

stats