ENERGIA
Economia 30/03/2015

La factura elèctrica horària no arribarà abans de l’estiu

Acumula un nou retard perquè el ministeri encara no ha publicat la norma tècnica

Xavier Grau
4 min
COMPLEXITAT TÈCNICA 
 Cada comptador intel·ligent s’ha de connectar amb les distribuïdores i també 
 Amb les comercialitzadores.

BarcelonaQuan el ministre d’Indústria i Energia, José Manuel Soria, va decidir suspendre l’última subhasta Cesur, amb la qual es fixava el preu de la llum, va anunciar un nou sistema tarifari segons el qual s’aplicaria als usuaris el preu de la llum que fixés el mercat majorista hora a hora. Un sistema teòricament més adequat al mercat, però que encara no ha entrat en marxa. Havia de començar a aplicar-se al gener, però el ministeri ho va posposar fins a l’abril.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Però, en realitat, difícilment podrà funcionar abans de l’estiu, perquè falta la normativa tècnica, sense la qual les elèctriques no poden posar en marxa el sistema. I un cop es publiqui la norma tècnica caldrà un període d’adaptació, probablement d’uns tres mesos, que era el que el ministeri indicava al projecte que va fer arribar al sector a l’octubre.

Un portaveu del ministeri ha indicat a l’ARA que el departament que dirigeix José Manuel Soria està treballant en les normatives i que està previst que es publiquin a l’abril. Però aquest mateix portaveu reconeix que caldrà un període d’adaptació perquè el procés és complex tècnicament, ja que els denominats comptadors intel·ligents, que han de permetre la telelectura hora a hora del consum de cada abonat, s’han d’interconnectar amb les companyies distribuïdores i amb les comercialitzadores.

Una interconnexió que requereix que es desenvolupi la tecnologia de comunicacions i d’informàtica. A l’Estat hi ha més de 26 milions d’abonats. Si es fa una lectura del comptador hora a hora de cada un d’ells vol dir que en un any s’han de tractar més de 2.200 milions de dades, quan els comptadors intel·ligents estiguin implantats a tots els punts de subministrament. El desplegament ja fa uns quants anys que va començar, però canviar més de 26 milions de comptadors no és fàcil. La llei va establir uns terminis: el 35% havien d’estar a punt a finals del 2104, el 70% a finals del 2016, per acabar el 2018 amb el 100%.

Les companyies diuen que estan complint els terminis. Segons el ministeri, a hores d’ara hi ha instal·lats uns set milions d’aquests comptadors intel·ligents. La patronal elèctrica Unesa ho eleva a vuit milions.

Les tres principals companyies estan complint els terminis, segons les dades que han facilitat. Així, Gas Natural Fenosa diu que va acabar el 2014 amb 1,26 milions d’aquests comptadors instal·lats, que suposen el 35,2% del seu parc. Per la seva banda, Endesa, que és la principal companyia elèctrica a Catalunya, havia renovat el 43% de tots els comptadors a l’Estat, mentre que Iberdrola va acabar el 2014 amb 4,2 milions de nous comptadors, el 40% del seu parc.

Perjudici al consumidor

La situació podria arribar a ser lesiva per als consumidors, han dit a l’ARA fonts de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), que supervisa el mercat energètic, ja que ja hi ha abonats que tenen els nous comptadors a casa, pagant un lloguer més alt del que pagaven per l’antic, però sense beneficiar-se de la factura hora a hora.

El ministeri, la CNMC i les companyies reconeixen que el desplegament i la posada en marxa no es pot fer de cop. Per això hi ha els terminis d’instal·lació, però amb el volum actual, que supera el terç, ja es podria implantar la lectura horària a una part important d’abonats. Per això, fonts de la CNMC recorden que “la pilota és a la teulada del ministeri”.

La patronal diu que no és culpa de les companyies. El director de regulació d’Unesa, Alberto Bañón, ha dit a l’ARA: “Nosaltres estàvem llestos per començar les proves a començaments d’any”. Però ha afegit que sense la normativa tècnica és impossible començar a fer-ho. Les companyies fan proves, però no poden implantar tot el sistema, que no depèn només dels comptadors, sinó de com es comuniquen amb els sistemes de les distribuïdores, que han d’aplicar la tarifa que va variant hora a hora i després passar-la a les comercialitzadores, que són les que facturaran el consum a l’abonat.

Tot plegat ha suposat una inversió important. Endesa, quan va iniciar la migració, va quantificar en 1.600 milions la inversió necessària, que acabaria comportant la creació d’uns 2.000 llocs de treball directes. En el cas d’Iberdrola, el seu pla, batejat Star, es va quantificar en uns 2.000 milions d’euros.

Per això Alberto Bañón, d’Unesa, diu que aquest esforç s’haurà de reconèixer en la retribució a les distribuïdores elèctriques. Tot i això, diu que pot ser un cost inicial, però s’haurà de veure a mitjà i llarg termini, perquè la inversió en tecnologia normalment abarateix el cost. Per exemple, teòricament a partir del 2018, no caldrà personal per fer la lectura dels comptadors.

I fins que arribi la tarificació per hores, la gran majoria d’abonats paguen segons el preu voluntari del petit consumidor (PVPC), la tarifa que va crear el ministeri que equival a una tarifa per hores, però no segons el consum real de cada abonat, sinó aplicant uns perfils creats per Red Eléctrica, l’operador del sistema. Una tarifa que reflecteix el preu del mercat majorista, però no el consum exacte de cada abonat en cada moment.

stats