VAGA GENERAL
Economia 14/11/2012

Els sindicats xifren el seguiment de la vaga general en el 85% i el Govern, en el 17%

La protesta es fa notar sobretot en la indústria i el transport. El seguiment és més desigual al comerç. Es compleixen els serveis mínims. Carreteres tallades i accions vandàliques als trens i als busos.

Ara
12 min
Treballadors a la Zona Franca de Barcelona aquest dimecres, dia de la vaga general del 14-N / XAVIER BERTRAL

BarcelonaLa segona vaga general contra el govern de Mariano Rajoy en vuit mesos s'ha notat sobretot a la indústria i el transport públic. Els sindicats asseguren que la participació a l'aturada és superior a la del març i demanen al president espanyol que rectifiqui les seves polítiques per "evitar una escalada de tensió". El ministre d'Economia, Luis de Guindos, ha advertit que el full de ruta de l'executiu és l'únic camí per sortir de la crisi. "La vaga no és el camí adequat per reduir la incertesa", ha dit. Com sempre els càlcul difereix molt, segons les fonts. A Catalunya, els sindicats xifren el seguiment ha estat del 85%. El Govern el rebaixa al 17% i coincideix amb la patronal. El consum de l'energia elèctrica, un dels indicadors més fiables, ha caigut un 12,7%, en relació a un dimecres normal. L'aturada s'ha fet sentir sobretot a la indústria i al transport. Més desigual ha estat en el comerç (30%) i el sector públic (entre un 17% i un 82%). Hi ha hagut incidents puntuals, especialment a Tarragona, amb càrregues policials i un menor ferit. En total, 14 detinguts, més de 80 al conjunt de l'Estat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Guia per seguir cronològicament l'actualitat de la jornada

20.15 h. Balanç definitiu del Govern de seguiment de la vaga: un 17%. Els sindicats mantenen que ha estat del 85%.

19.57 h. La Delegació del govern espanyol a Catalunya anuncia la seva xifra d'assistents a la manifestació: 50.000 persones, segons una "estimació coincident de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil".

19.15 h. S'acaba la manifestació i els sindicats anuncien que s'hi han reunit "més d'un milió de persones". La Guàrdia Urbana en compta 110.000 (més 8.000 de la manifestació alternativa).

18. 39 h. Els Mossos anuncien que obren una investigació pel cas del menor ferit en una càrrega policial a Tarragona.

18.00 h. Arrenca la manifestació dels sindicats majoritaris a la plaça Catalunya. Una multitud encapçalada pel lema 'Tenim solucions. Que no ens prenguin el futur'.

14.10 h. Els piquets informatius dels sindicats impedeixen fer la recollida d'escombraries a Barcelona, bloquejant diversos centres de distribució de recollida de residus, segons s'informa l'Ajuntament de Barcelona.

14.00 h. Ja són 14 detinguts a Catalunya per accions vinculades a la vaga general.

13.50 h. Incidents a Tarragona. Uns 200 joves s'enfronten amb els Mossos d'Esquadra a Tarragona. Aldarulls i càrregues policials s'han saldat en aquesta ciutat, almenys, amb tres imputats: dues noies i un noi, a més d'un menor ferit.

13.35 h. Els 'iaioflautes' abandonen la concentració de davant del BBVA del Passeig de Gràcia, després del compromís de l'entitat de paralitzar el desnonament d'una família de Mataró (Maresme). Han anunciat, però, d'altres accions durant la jornada de vaga general.

12.55 h. Els taxis se sumen a la protesta al Passeig de Gràcia, que continua tallat al trànsit. Els 'iaioflautes' esperen a les portes del BBVA una resposta positiva a un desnonament a Mataró i ja han anunciat una altra "trapelleria" a la plaça Urquinaona. Mentrestant, sindicalistes de CCOO tallen el trànsit entre el carrer Balmes i Aragó i els pocs comerços oberts abaixen la persiana quan els veuen passar.

12.45 h. Uns 40 científics tallen la Diagonal per protestar contra les retallades, durant 30 minuts, retenint els cotxes. En aquests moments enfilen, caminant, un lateral de la diagonal, que està tallat, i van cap a plaça Catalunya. Protesten contar la retallada de fons públics, tant de l'Estat com la Generalitat, per a la recerca i la investigació científica que deixa molts investigadors sense feina i obliga les noves generacions de científics a marxar del país. Francisco Miguel Torres, investigador post-doctoral de l'Institut de Recerca de Barcelona (IRB), denunciava "el desmantellament" del sistema català de recerca que pretenia ser referent en biomedicina "i que tenia elements per ser-ho, però ja no ho serà".

12.30 h. El seguiment de la vaga per part del personal de l'administració de la Generalitat és del 17,34%, segons les dades d'Empresa i Ocupació. Els sindicats eleven la xifra fins al 82%.

12.15 h. Una marxa de piquets enfila Passeig de Gràcia cap amunt després de tallar la Gran Via. S'aturen a l'edifici de la Borsa on paren per protestar amb crits de "culpables". Als pocs minuts, arriben els Mossos i els piquets deixen enrere la Borsa i continuen, en aquests moment, amunt pel Passeig de Gràcia. Es manté, però, el cordó policial.

11.32 h. Seguiment al comerç. El sector comercial de la ciutat de Barcelona ha decidit majoritàriament no obrir portes aquest dimecres de vaga general, segons la Confederació de Comerç de Catalunya. Més de la meitat dels mercats municipals de la ciutat no han obert, un seguiment superior a l'anterior aturada, segons les mateixes fonts

11.20 h. Els sindicats xifren en el 80% el seguiment de la vaga entre els treballadors de l'ensenyament.

11.15 h. Un piquet atura un autobús fora de l'horari de serveis mínims a la plaça Catalunya, de Barcelona. Els membres del piquet intenten rebentar-li rodes i no el deixen continuar mentre acusen el conductor de "traïdor". El piquet havia pujat per Portal de l'Àngel cridant contra les botigues obertes i es dirigeix a plaça Universitat a reunir-se amb d'altres piquets.

11.09 h. Cinc detinguts a Catalunya. A Catalunya hi ha almenys cinc detinguts durant les primeres hores de vaga general. Hi ha un detingut a Tarragona per atropellar un piquet informatiu. Les altres quatre detencions s'han fet a la plaça Monumental i a la plaça Urquinaona de Barcelona.

10.45 h. Piquets al mercat de la Boqueria. Desenes de persones entren al mercat de la Boqueria amb xiulets i petards per exigir a les parades obertes que abaixin la persiana.

10.41 h. Els transports públics, tancat per vaga, a l'espera que es reprenguin els serveis mínims, a les 16.30

10.30 h. Els sindicats xifren en més del 80% el seguiment de la vaga. Aquesta ha estat la participació en els torns de nit i en els de primera hora del matí, tot i que aquest últim no inclou l'impacte en ensenyament, administracions públiques i comerç. Va ser del 85% en les mateixes franges horàries en la vaga de març.

10.05 h. Seguiment desigual a la indústria química de Tarragona. El seguiment de la vaga a la indústria química de Tarragona està tenint un seguiment desigual, amb una baixada de la producció entre un 10% i un 85% a les diferents empreses, segons ha informat l'Associació Empresarial Química de Tarragona. L'entitat ha explicat a l'Agència Efe que s'han respectat al 100% els serveis mínims pactats, que representaven de l'ordre del 20% del total de la plantilla, i no hi ha hagut incidents amb els piquets informatius. D'altra banda, tres furgonetes d'antiavalots dels Mossos i una de la Guàrdia Urbana s'han desplegat fa escassos minuts a la plaça de la Pastoreta de Reus per seguir un piquet de 60 persones que va cremant pneumàtics i creuant contenidors a les rotondes, encara que de moment no s'han produït detencions ni enfrontaments.

9.54 h. Dades UGT: seguiment generalitzat a la indústria i el transport públic. Segons el sindicat UGT, el seguiment de la vaga general està sent generalitzat a la indústria, el transport públic i el sanejament urbà. El sindicat destaca les següents empreses amb aturades del 100%. A Barcelona: SEAT, Gearbox, Nissan, Alstom, Roca. A Tarragona, Lear, Repsol (només serveis mínims), Petroquímica de Tarragona (90%), Frape Behr, Reixam. A Lleida, Àrea de Guissona, ILNET. A Girona, resta paralitzada tota la indústria càrnia i els escorxadors.

El sindicat afegeix que l'aturada esta sent total a TMB metro i autobusos, Rodalies Renfe i Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, així com a les empreses Tugsal i Autobusos Mohn. Únicament estan funcionant els serveis mínims pactats, que ho fan amb normalitat. A l'aeroport del Prat el seguiment de la vaga també està sent ampli i funcionen amb normalitat els serveis mínims decretats, sempre segons les dades del sindicat. També aturada total a l'Aeroport de Girona. El seguiment de la vaga al transport escolar està sent del 100% (complint serveis mínims pactats per a zones rurals).

9.40 h. Almenys 57 detinguts a tot l'Estat. La policia ha detingut, fins a les vuit del matí d'aquest dimecres, almenys 57 persones en incidents relacionats amb la vaga general, segons fonts del ministeri de l'Interior, que destaquen que aquesta xifra és inferior a la de darrera convocatòria, el 29 de març d'aquest mateix any.

9.35 h. Detingut un conductor a Tarragona per atropellar un piquet. Els Mossos d'Esquadra han detingut el conductor d'un vehicle que ha atropellat un piquet informatiu al centre de Tarragona, ha confirmat la policia autonòmica. Els fets han passat aquest matí a la plaça Imperial Tarraco quan el piquet s'ha llançat sobre el vehicle, que ha prosseguit la marxa i se l'ha emportat per davant, de manera que el conductor ha estat detingut per un delicte contra la seguretat del trànsit. Mentrestant, diversos usuaris han confirmat que els autobusos de l'ATM no han pogut arribar a l'estació central d'autobusos de Tarragona per l'acció dels piquets.

9.40 h. Bars oberts al centre de Barcelona. La majoria de bars i cafeteries del centre urbà de Barcelona ha obert les portes al públic, encara que alguna d'elles ha hagut de baixar ja la persiana a causa de la pressió dels piquets, informa Efe. Com acostuma a ser habitual en les jornades de vaga general, a la plaça de Catalunya i als carrers adjacents, la zona més cèntrica de Barcelona, els establiments de restauració, molts pertanyents a grans cadenes, han optat per treballar i han pujat la persiana a primera hora del matí amb normalitat. L'afluència de clients d'aquests locals, no obstant això, és avui molt menor que en un dia normal.

9.32 h. Cau el consum elèctric, però menys que el 29-M. La demanda de l'energia elèctrica ha caigut a les vuit hores en 25.172 megawatts al conjunt de l'Estat, un 15,5% menys que la registrada a la mateixa hora de dimecres de la setmana passada (29.785 megawatts), segons dades de la pàgina web de Red Eléctrica de España (REE). Si es compara aquesta demanda real amb la registrada ahir a la mateixa hora la baixada és major, d'un 16,5%. La dada oficial de REE contrasta amb la que ha donat el govern espanyol, que indicava que la caiguda havia estat de l'11,4%. En l'aturada del 29-M, la caiguda va ser del 27,7%.

9.26 h. Un grup de piquets de treballadors de la indústria ha tallat l'A-2 a l'altura d'Abrera.

08.54 h. Seguiment majoritari a la gran indústria. Al polígon de Can Amat, a Martorell, on hi ha Seat, el seguiment de la vaga general ha estat molt ampli. A tota la zona industrial que uneix municipis com Martorell, Abrera i Sant Esteve Sesrovires, hi treballen 25.000 persones i el sector de l'automoció és un dels que té és pes. A Seat, només hi treballaran 200 treballadors dels 11.000 totals de serveis mínims pactats entre comitè i empresa i dedicats a tasques de manteniment. Avui es deixaran de produir a la Seat 2.100 vehicles, i 400 més a Nissan. El fabricant japonès, ubicat a la Zona Franca, també ha aturat del tot la producció de la planta i dels seus proveïdors. De moment, pocs incidents. Algun acarament puntual entre piquets i gent que volia treballar, informa Elena Freixa.

08.05 h. Normalitat, segons el govern espanyol. El govern espanyol ha destacat el compliment dels serveis mínims i l'absència d'alteracions rellevants d'ordre públic en el transcurs del primer terç de la jornada de vaga general. La directora general de Política Interior, Cristina Díaz, ha assegurat que, amb caràcter general, "la situació és de normalitat". A Barcelona es compleixen els serveis mínims en el transport urbà, ferroviari i a l'aeroport del Prat. Cristina Díaz ha reconegut un seguiment "una mica més gran" en el transport interurbà de Madrid i a l'aeroport de Barajas, mentre que els trens d'alta velocitat funcionen sense incidents destacables. A Bilbao, Sevilla, València i en la resta de les grans capitals també s'ha iniciat la jornada amb normalitat i s'estan complint els serveis mínims, segons el govern central.

Pel que fa als grans mercats de proveïments, Mercabarna funciona amb normalitat. També Mercamadrid. Hi ha hagut incidències a València i Granada, i un major seguiment de la vaga a Saragossa, Sevilla i Astúries.

08.04 h. Cau la demanda elèctrica. La demanda d'energia elèctrica a les 8 del matí ha caigut un 11,4%, respecte a la d'una jornada laboral normal, segons fonts del Ministeri de l'Interior. El consum representa el 88,6% del d'un dia laborable normal. El 29 de març, la demanda energètica a aquesta mateixa hora queia un 15,4%. Respecte a la vaga del 29 de setembre de 2010, també es modera la caiguda del consum a les 6:30 hores, ja que llavors va ser del 12,9%.

08.00 h. 32 detinguts. La policia ha detingut, fins a les set del matí d'aquest dimecres, almenys 32 persones en incidents relacionats amb la vaga general, segons fonts del ministeri de l'Interior, que destaquen que aquesta xifra és inferior a la de darrera convocatòria, el 29 de març d'aquest mateix any. La majoria dels detinguts han estat a la Comunitat de Madrid, almenys 18 persones - 13 a la capital mateix i cinc més en altres ciutats-, segons l'última xifra difosa per la delegació del govern espanyol a Madrid.

07.50 h. Normalitat, segons el Govern. Les primeres hores de vaga s'estan desenvolupant amb normalitat pel què fa al compliment dels serveis mínims dictats pel Departament d'Empresa i Ocupació arreu de Catalunya, segons ha informat la Generalitat en un comunicat. En l'àmbit del transport, tret d'alguna incidència puntual, s'estan complint els serveis mínims a metro, autobusos, tramvia, Ferrocarrils de la Generalitat i trens de rodalies i de mitja distància. A aquesta hora, segons el comunicat, les incidències més destacables són alguns talls puntuals de circulació a diverses vies arreu del país, i en algunes línies de Rodalies Renfe. Segons informa el Govern, durant la nit "s'han produït pocs incidents de rellevància". "Hi ha hagut l'habitual presència de piquets informatius i diverses concentracions principalment als accessos als polígons industrials".

07.30 h. Incidents puntuals, especialment a les carreteres. Les primeres hores de vaga han transcorregut sense problemes greus, tot i que els Bombers de la Generalitat han registrat una seixantena d'incidències repartides per tot el territori i, especialment, a l'àrea metropolitana, com ara cremes de neumàtics i de contenidors.

Diverses carreteres estan tallades a causa de l'acció dels piquets, com ara l'antiga N-2 a l'altura de Sant Andreu de la Barca (Baix Llobregat) i la C-66 a Celrà (Gironès). A la ciutat de Barcelona, els piquets han tallat aquest matí la Ronda de Dalt, entre Via Julia i la Guineueta, i la Ronda Litoral, fet que ha causat importants retencions en aquestes vies de circumval·lació de la capital catalana.

Altres carreteres que s'han vist afectades per l'acció de piquets, cap a les 7 del matí, han estat l'autopista C-31, a l'altura de Badalona, en sentit a Barcelona, i l'antiga N-II a Sant Andreu de la Barca, en els dos sentits de la marxa.

Els piquets han tallat també, a les 7:26 hores, la carretera C-245 a la localitat barcelonina de Viladecans.

On també hi ha problemes, arran de la crema de neumàtics és a dues línies del servei de Rodalies. Des de TMB, s'informa d'accions vandàliques contra una desena llarga d'autobusos.

07.00 h. Caiguda lleu del consum elèctric. La demanda d'energia elèctrica registrava a dos quarts de sis del matí una caiguda de l'11,4% respecte a la d'una jornada laboral normal, segons fonts del Ministeri de l'Interior. És el menor descens de consum de les últimes convocatòries de vaga general, segons el govern espanyol. El consum a aquesta hora representava el 88,6% del d'un dia laborable normal (caiguda del 11,4 per cent), mentre que el 29 de març, la demanda energètica a aquesta mateixa hora queia un 15,4%. Respecte a la vaga del 29 de setembre de 2010, també es modera la caiguda del consum a les 6:30 hores, ja que llavors va ser del 12,9%.

01.00 h. La UGT, CCOO i la USOC han convocat als seus piquets a partir de les 20h d'aquest dimarts a les seus sindicals per coordinar les accions que es duran a terme al llarg de tota la jornada del 14-N. Els polígons industrials com la Zona Franca i centres comercials seran d'altres punts importants d'actuació dels piquets. La gran empresa i els polígons industrials també aturen l'activitat des del torn de nit. A Seat, Nissan i d'altres empreses proveïdores els sindicats preveien que l'activitat s'interrompés a partir de les 22 hores. Els sindicats han organitzat piquets per recórrer els principals polígons.

Serveis mínims

Els serveis mínims dictats per la Generalitat amb l'acord dels sindicats afecten transport, sanitat, educació i serveis bàsics. En el capítol de transports, està previst el 33% del servei de Rodalies, Ferrocarils de la Generalitat i autobusos i metro de TMB en hores punta (de 6.30 fins a les 9.30 hores i de 16.30 a 20.30 hores).

Els objectius de la vaga

La vaga general, però, es planteja com una mobilització eminentment social i els sindicats n'esperen un ampli ressò ciutadà. Al llarg de les darreres setmanes, han assegurat que els objectius –canviar les polítiques d'austeritat i aturar les retallades– van molt més enllà de l'escenari laboral i apunten als "drets socials", per la qual cosa esperen més gent que en altres convocatòries.

Les manifestacions

Les manifestacions convocades pels sindicats a les principals ciutats catalanes se succeiran al llarg de la jornada. Les més multitudinàries s'esperen a Barcelona, a les 18 hores a Plaça Catalunya, i les previstes a la mateixa hora a Girona, Tarragona i Lleida (17.30 h).

Altres sindicats com la CGT i moviments socials com l'assemblea del 15-M han convocat una mobilització alternativa que arrencarà a les 18 hores als Jardinets de Gràcia de la capital catalana.

Protesta europea per primer cop

El fet diferencial d'aquesta vaga i que pot jugar a favor de la implicació ciutadana és la coincidència, per primera vegada, amb una convocatòria de mobilització d'àmbit europeu.

Per primer cop, la Confederació Europea de Sindicats (CES) ha fixat una jornada en què diferents països protestaran per aconseguir un canvi en les polítiques d'austeritat que afecten, sobretot, el sud d'Europa però que amenacen d'arrossegar les economies del nord.

Així, a banda d'Espanya, també Portugal ha convocat vaga general, mentre que Itàlia, Grècia i França faran aturades parcials i hi haurà manifestacions i accions de solidaritat a Alemanya, Bèlgica o Suècia, segons la CES.

stats