Economia 16/04/2016

Espanya també rebaixa la previsió de creixement

De Guindos reconeix que un avanç del 2,7% per a aquest any en lloc d'un 3% és un pronòstic més realista

Ara
2 min
El ministre espanyol d'Economia, Luis de Guindos, en la seva compareixença després del consell de ministres / EFE

BarcelonaEl ministre d'Economia del govern espanyol ha optat per rebaixar l'optimisme i sumar-se als pronòstics de tempesta que el Fons Monetari Internacional (FMI) ha avançat aquesta setmana. El ministre d'Economia Luis de Guindos, ha anunciat aquest dissabte a l'assemblea de primavera del G-20 i l'FMI que l'executiu rebaixa les previsions de creixement econòmic del país del 3% al 2,7% per a aquest any i del 2,9% al 2,4% per al que ve, a causa de la "desacceleració global".

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Precisament aquesta setmana, el Fons Monetari Internacional ja va rebaixar per primera vegada des del 2013 les seves previsions de creixement per a l'economia espanyola i, amb aquest anunci, Espanya s'alinea amb l'entitat dirigida per Christine Lagarde que, de fet, encara és una mica més pessimista i pronostica que l'economia espanyola avançarà a un ritme del 2,6% el 2016 i del 2,3% el 2017.

El pessimisme no només arriba des de l'FMI, el Banc d'Espanya també ha moderat les previsions aquest abril, després que el producte interior brut (PIB) espanyol avancés una dècima menys el primer trimestre del 2016 que l'últim trimestre de l'any anterior, amb un creixement del 0,7%. Davant l'evident desacceleració, el supervisor es va veure forçat a reduir el seu pronòstic de cara als dos pròxims anys i va situar l'avenç al 2,7% per al 2016 i al 2,3% l'any següent. L'any 2015, l'economia espanyola va créixer un 3,2% i la catalana un 3,3%.

"És un quadre macroeconòmic realista", ha subratllat el ministre, que, tot i això, també ha volgut insistir que "Espanya ha fet els deures, amb moltes reformes, i ha guanyat moltíssima competitivitat". Malgrat haver de reconèixer la desacceleració, de Guindos ha volgut treure pit i ha afirmat que "de les grans economies dels països avançats, Espanya és la que més creix".

Però n'hi ha per a tothom. Aquesta setmana l'FMI ha rebaixat el pronòstic de creixement per a l'economia global, fins al 3,2% i assenyala com a principals causes l'alentiment del creixement de l'economia xinesa.

stats