Economia 01/05/2012

Milers de persones es manifesten sense incidents en la marxa alternativa del Primer de Maig a Barcelona

Crides a l'"Anticapitalisme" en una protesta que ha aplegat 40.000 persones, segons els convocants, i 6.000, segons els Mossos. Una forta presència policial ha seguit la marxa, que s'ha desenvolupat sense incidents

Francina Bosch / Vicenç Moliné
2 min
Els Mossos detenen un jove a la manifestació alternativa del Primer de Maig a Barcelona / JORDI PIZARRO

BarcelonaMilers de persones s'han manifestat aquesta tarda pels carrers del centre de Barcelona en la marxa alternativa que havien convocat el moviment d''indignats' i diversos moviments socials, que s'ha desenvolupat sense incidents, sota un fort control policial. "Ni reforma laboral, ni pacte social. Els nostres drets no es negocien. Continuem lluitant. Juntes podem", deia la capçalera de la marxa, que han dut representants de les assembles dels barris "sense sigles ni banderes". En total, més de 40.000 persones, segons els organitzadors, i entre 5.500 i 6.000, segons els Mossos, s'han aplegat als carrers del centre de la ciutat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La capçalera ha arribat al final de la marxa, a les Tres Xemeneies, l'antiga Canadenca, sense incidents. Un cop allà, ha sonat una versió de la cançó 'L'estaca', de Lluís Llach, per megafonia. El discurs final ha recordat que "queda molt camí per recórrer. Porten els nostres drets a nivells de fa més d'un segle. El capitalisme del segle XXI ens roba els drets aconseguits amb l'esforç de fa dècades". "Ens hem de continuar organitzant. Caminem cap a una vaga general. Hem de sortir al carrer per demostrar-los que no pensem retrocedir", han afegit en el manifest.

2 detencions, desenes d'identificacions

Els Mossos han confirmat la detenció de dos dels manifestants i la identificació de desenes de joves més. Buscaven armes o objectes perillosos als voltants de la plaça Universitat de Barcelona, abans de la manifestació. Els han requerit la documentació i han registrat les seves pertinences.

Els manifestants han cridat a l'"Anticapitalisme", "Contra un sistema capitalista que ens porta a la fallida social", "A tu, a tu, a tu també t'afecta", "No ens miris, uneix-te!" i crits als polítics, "que no, que no, que no ens representen", entre d'altres consignes.

Alguns manifestants han fet pintades en la seu d'una entitat bancària: "S'ha acabat la pau social. Culpables de la nostra misèria".

Crida al "respecte"

"Sabem que hi ha hagut identificacions. Siguem intel·ligents, no caiguem al seu joc. Comencem i acabem junts. Ens porten tota la tarda pressionant. No hi caurem", han dit els convocants en el discurs inicial. "Som molts i moltes, això és el que els fa por. Som aquí per demostrar què és el respecte, i per ensenyar que el carrer es pren així. Els nostres drets no es negocien. Es lluiten i es conquereixen".

En el manifest final, un representant nord-americà del moviment Occupy Oackland ha estat molt ovacionat quan ha assegurat: "La nostra resposta contra el capitalisme ha de ser internacional. La policia i la petita burgesia no formen part de la classe obrera".

Els manifestants han demanat a la gent que no es deixi increpar per l'important presència policial. Agents de paisà infiltrats entre els manifestants i desenes de furgons dels Mossos d'Esquadra han controlat la marxa.

A la manifestació s'han sentit crits demanant la llibertat de Laura, la sindicalista de CGT detinguda pels aldarulls del 29-M. A més, diverses persones recullen diners per als empresonats per aquests aldarulls amb guardioles.

Entre les persones que protesten se n'hi poden veure de diferents organitzacions: sindicats alternatius, moviments socials i veïnals, i anarquistes, que han tancat la marxa.

stats