ENERGIA
Economia 01/04/2011

El preu del petroli es dispara el primer trimestre de 2011

Durant aquests tres mesos, la mitjana del preu de Brent ha sigut de 104,97 dòlars per barril, amb què ha superat el màxim històric per a aquest període de l'any, que era de 96,90 dòlars, el 2008

Efe
2 min

VienaEl preu del petroli ha arribat, al primer trimestre de l'any, a un valor mitjà rècord que, per la violència a Líbia i la inestabilitat al nord d'Àfrica i Orient Mitjà, impulsa la inflació i desperta el fantasma de la crisi de 2008.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Durant aquests tres mesos, la mitjana del preu de Brent ha sigut de 104,97 dòlars per barril, amb què ha superat el màxim històric per a aquest període de l'any, que era de 96,90 dòlars, el 2008.

Encara que els analistes saben que la situació és molt diferent a la de fa tres anys, no descarten que l'encariment dels combustibles acabi per danyar la conjuntura i frenar el consum.

En el primer trimestre d'aquest any, les cotitzacions de Brent i del cru de Texas (WTI), referències a Europa i a Amèrica, s'han apreciat a un 23 i un 16%, respectivament, i han tancat març a 117,36 i 106,72 dòlars per barril als mercats de futurs de Londres i de Nova York.

En termes interanuals, l'encariment del Brent a 31 de març ha sigut del 41,5% i el barril referencial de l'Organització de Països exportadors de Petroli (OPEP) va tancar el mes passat a 111,42 dòlars quan, fa un any, ho va fer a 78,70 dòlars.

"Ens acostem a la zona de perill", ha estimat Ehsan Ul-Haq, analista de la assessora britànica KBC Energy Economics. "La pregunta crucial ara és saber a on està la frontera" a partir de la qual la demanda es ressent i els preus es desplomen", ha afegit.

Ul-Haq considera probable que això passi abans del que va succeir el 2008, quan el preu del barril va superar els 147 dòlars, doncs ja es veuen senyals de retracció del consum: "és visible al Regne Unit que els automòbils condueixen més lentament, a Espanya inclús les autoritats han limitat la velocitat", ha recordat.

En contrast amb la situació en la primera meitat de 2008, el món encara no s'ha recuperat de la crisi econòmica i financera que va esclatar aquell mateix any i l'economia segueix debilitada.

Per altra banda, l'oferta de petroli és més àmplia que llavors, tot i l'absència de prop d'un milió de barrils diaris de Líbia, que només en part han estat substituïts per subministraments addicionals de l'Aràbia Saudita i altres socis de l'OPEP.

stats