MERCAT DE TREBALL
Economia 06/08/2016

Drenatge a la Seguretat Social

La precarietat de la feina i les bonificacions a empreses resten 60.000 milions al sistema, segons la UGT

Elena Freixa
2 min
Drenatge a la Seguretat Social

BarcelonaLa sostenibilitat del sistema de pensions a Espanya formarà part de l’agenda prioritària del futur govern que s’acabi creant a Madrid. Les reserves amenacen d’esgotar-se d’aquí dos anys si continua el ritme de drenatge dels últims anys per pagar tots els pensionistes, i el govern en funcions del PP ja ha obert la porta a noves reformes. Els sindicats també volen canvis, però reclamen que es comenci per corregir les polítiques que han fet perdre ingressos al sistema de la Seguretat Social i han conduït, de retruc, a un “atac interessat” a la guardiola de les pensions, segons va denunciar ahir la UGT de Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La Seguretat Social ha deixat d’ingressar més de 60.800 milions d’euros els últims cinc anys, segons recull un estudi que ahir va presentar el sindicat. La xifra no dista gaire dels diners que s’han hagut d’extreure del fons de reserva per pagar pensions. La guardiola ha passat de 70.000 milions d’euros el 2012 als poc més de 24.200 milions que queden ara mateix, després que aquest any ja se n’hagin extret uns 9.700 milions.

Els recursos que ha perdut l’Estat s’expliquen per la confluència de diversos factors. D’una banda, hi ha hagut una destrucció d’ocupació provocada per la crisi, però, de l’altra, la precarització de les feines (que redueix els ingressos de les cotitzacions) i la política de bonificacions de contractes de què es beneficien les empreses han fet disminuir els diners que entren al sistema, va criticar ahir Laura Pelay, vicepresidenta de la UGT a Catalunya.

Menys ingressos

Dels 60.800 milions d’euros que ha deixat de rebre el sistema en cinc anys, més de la meitat -32.966 milions- estan lligats a la precarització de la feina, segons l’informe del sindicat. Les reformes laborals han contribuït a aquest descens dels ingressos, va lamentar Pelay en declaracions recollides per l’agència Europa Press. Si el 2007 les cotitzacions socials representaven més del 90% dels ingressos del sistema, el 2014 aquest percentatge tot just era del 76%. El creixement de la feina a temps parcial i els contractes temporals propicien aportacions més baixes a la caixa de la Seguretat Social. En paral·lel, les seves despeses no paren de créixer amb un nombre cada cop més elevat de pensionistes que cal pagar.

L’altre culpable de “l’espoli” que pateix la Seguretat Social, segons va remarcar ahir la UGT de Catalunya, és la política de bonificacions a la contractació de què gaudeixen les empreses, així com la reducció de quotes a la Seguretat Social i la política de reducció de cotitzacions dels treballadors del sector de la dependència. Tot plegat suma uns 21.106 milions d’euros més que la Seguretat Social ha deixat d’ingressar en cinc anys, va dir Pelay.

El sindicat va criticar l’estratègia de l’executiu de voler “culpabilitzar” els treballadors de la viabilitat futura del sistema i traslladar tot el problema a la demografia. La recepta de la UGT de Catalunya per frenar aquesta deriva que posa en perill el sistema de pensions del futur és aplicar “noves mesures impositives” consensuades dins del Pacte de Toledo, que és l’organisme on hi ha representats els agents socials i econòmics, així com els partits polítics. Pelay va defensar que una reforma en aquest sentit i pactada ajudaria a recuperar l’equilibri.

stats