Publicitat
Publicitat

Standard&Poor's rebaixa la nota d'Espanya fins al llindar del bo porqueria

L'agència de qualificació adverteix de les tensions "econòmiques i polítiques" creixents i titlla de massa optimistes les previsions de l'executiu espanyol


L'agència de qualificació Standard&Poor's ha anunciat aquest dimecres a la nit que ha rebaixat la nota del deute sobirà d'Espanya en dos esglaons −de BBB + a BBB-−, cosa que suposa situar-lo a la vora de bo porqueria.

S&P explica que basa la seva decisió en l'agreujament de la crisi econòmica, que està limitant les opcions del govern espanyol, l'augment de la desocupació i les restriccions pressupostàries, que poden contribuir a una escalada de les friccions entre Madrid i els governs regionals. L'agència assenyala també els dubtes sobre la determinació dels governs de la zona euro a mutualitzar els costos de la recapitalització dels bancs espanyols en dificultats, i apunta a una "falta d'una direcció clara en la política de la zona euro".

Tots aquests factors han motivat una retallada de dos graons −de BBB +, o "aprovat alt", a BBB-, o "aprovat baix"−. S&P considera que la capacitat de les institucions polítiques espanyoles per afrontar els reptes que planteja la crisi "està declinant".

En primer lloc, apunta que les tensions pressupostàries i la propera celebració de tres eleccions −gallegues, basques i catalanes− estan fent augmentar les tensions entre els governs espanyol i autonòmics, cosa que "probablement limitarà les opcions polítiques del govern central". També recorda que Espanya pateix una recessió severa que, segons l'agència, va a pitjor −preveu que el PIB caigui aquest any el 1,8%, i el 1,4% el 2013−, per la qual cosa espera una contracció encara més gran del consum i la inversió, tant en el sector públic com en el privat.

Apunta que, si bé les exportacions estan augmentant significativament en els últims anys −al juliol es va registrar el primer superàvit per compte corrent des de l'agost del 1998−, no poden compensar l'impacte que la crisi interna té en l'ocupació i els ingressos fiscals del Govern. L'agència de qualificació afegeix que les respostes de les autoritats polítiques monetàries de la zona euro des del desencadenament de la crisi el 2008 "no han estat efectives" en contrarestar la dificultat d'accés al crèdit en àmplies parts del sector privat de l'economia espanyola.

Més continguts de Economia

  1. UBS compra l'edifici Torre Tarragona de Barcelona per 72 milions

    L'immoble, fins ara era propietat del grup Omega Capital, té 19 plantes i una superfície de 18.500 metres quadrats

  2. De Guindos creu que Catalunya sortiria de l'euro si s'independitzés

    El ministre d'Economia diu que no ha calculat quina part del deute espanyol correspondria al nou país

  3. L’Estat va pagar 1.400 milions de menys a la Generalitat l’any passat

    El ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, no va calcular bé la recaptació impositiva de l’any passat per una diferència astronòmica