L’EDITORIAL
Editorial 02/01/2016

La necessària reforma horària avança imparable

Les experiències pilot en algunes empreses mostren que millora la qualitat de vida dels treballadors

2 min
La cultura presencialista encara té un pes decisiu en l’anàlisi del món laboral. 
 En la imatge petita el milionari Carlos Slim, impulsor de reformes horàries.

Aquest 2016 està previst que el Parlament posi en marxa una ponència legislativa amb l’objectiu de concretar la llei dels temps o llei de la reforma horària que ens permeti tornar als horaris europeus. L’impàs parlamentari en què ens movem, pendents encara de saber si hi podrà haver investidura la setmana vinent o es convocaran noves eleccions al març, pot suposar un retard en la iniciativa, però no sembla que hi hagi perill que es facin passos enrere perquè tots els partits polítics estan d’acord en la necessitat de modificar els horaris actuals per afavorir la conciliació familiar, millorar la productivitat i assegurar millor la salut dels treballadors. De fet, a mitjans de desembre representants de la Iniciativa per a la Reforma Horària es van reunir amb la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, per fer balanç de les actuacions realitzades fins ara, que entre altres coses inclou la creació d’un Consell Assessor per a la Reforma Horària i la posada en pràctica de proves pilot per part de diverses empreses.

Al Dossier d’avui fem un balanç d’aquestes experiències pioneres que han engegat tres empreses catalanes, més una quarta que ja fa anys que ha posat en marxa amb èxit un sistema d’horaris que permet la conciliació familiar entre els seus treballadors. Encara és una mica d’hora per fer un informe definitiu, però tot fa pensar que els resultats seran satisfactoris.

Les empreses implicades han vist com els seus treballadors milloraven la seva qualitat de vida perquè els nous horaris els han permès sortir abans i gaudir així de més hores de lleure o per estar amb la família i, en alguns casos, també s’han pogut organitzar ells mateixos els horaris adaptant-los a les seves necessitats. L’únic inconvenient, reconeixen els experts, és que ser pioner vol dir que treballes en un context en què la resta de societat encara funciona com abans, amb els vells horaris que suposen dinars i sopars tard, horaris comercials llargs i un prime time televisiu fins a la mitjanit. Això és el que ha de canviar i aquest 2016 pot ser clau per portar a terme aquesta evolució horària que necessita el país.

stats