Especials 15/05/2012

Les entitats bancàries, les primeres protagonistes de les accions reivindicatives dels 'indignats'

Desenes de persones es concentren davant de Caixa Catalunya i de Bankia per reclamar que s'aturin els desnonaments

Ara / Acn
3 min

BarcelonaEls 'indignats' han engegat avui ben aviat la seva protesta. El dia que es compleix el seu primer aniversari s'han citat en quatre punts de Barcelona (plaça de la Catedral, plaça del Molino, Universitat i Urquinaona) per anar a protestar a les seu de diferents entitats bancàries. Ho fan acompanyats de famílies desnonades i amb la idea de reunir-se amb algun responsable de les diferents entitats per assolir compromisos. La iniciativa l'han programat, conjuntament, la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca i la comissió que treballa per l'auditoria del deutes.

Des de les nou del matí

Una cinquantena de persones es concentren des de quarts de nou del matí davant de la seu de CatalunyaCaixa de l'Avinguda de la Catedral de Barcelona. Reclamen que s'aturin una cinquantena de desnonaments que l'entitat està tramitant, en una acció que forma part de les que s'han decidit durant tres dies d'assemblea en la nova acampada a la plaça de Catalunya per commemorar el primer aniversari del 15-M.

Tres dels concentrats, que alhora són representants de diversos col·lectius, entre ells la Plataforma d'Afectat per la Hipoteca, han entrat a l'entitat per negociar l'aturada de desnonaments.

A l'Avinguda Paral·lel, un centenar de persones han instal·lat una sala d'estar davant de Bankia i s'hi estaran fins que els facin fora.

En el cas concret de l'acció que s'està duent a terme davant la seu de CatalunyaCaixa de l'Avinguda de la Catedral, es reclama l'aturada d'una quarantena de desnonaments que no estan resolts, a banda d'una desena més que s'acaben d'incorporar a l'expedient que gestiona la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca.

Davant de la seu de Caja Madrid / Bankia a l'Avinguda Paral·lel, un centenar de persones han instal·lat una sala d'estar improvisada, amb sofàs i tauletes, i s'hi pensen estar pacíficament fins que els facin fora. Tota la vorera del Paral·lel davant l'entitat està plena de gent. Està previst que dos dels concentrats entrin a dins de l'entitat a llegir un manifest.

A banda, un grup de persones també s'han concentrat aquest matí a Plaça Universitat i han tallat el carrer Pelai fins al número, 12, on han protestat davant d'una sucursal de Caixa Penedès. Així mateix, un altre gruo d''indignats', que s'han trobat a la plaça Urquinaona, han enfilat al carrer Pau Clarís per protestar.

Des de les 10 del matí

Uns 300 indignats estan reunits davant la seu de Caixa Terrassa a passeig de Sant Joan. El seu objectiu era poder parlar amb el banc per intentar evitar un desnonament. Els manifestants ho han intentat a les seus d'Urquinaona i Consell de cent però no els han deixat entrar. Finalment a la seu de passeig de Sant Joan han pogut parlar amb el banc però encara no han rebut resposta. Ara mateix els indignats dificulten la circulació d'aquest carrer i avisen que fins que no rebin resposta "no es mouran".

Uns 60 indignats també estan plantats davant la fiscalia de Barcelona per entregar 400 firmes contra les retallades sanitàries. A més, volen que s'investigui la legalitat d'aquestes mesures. Mentrestant han tallat el carrer Pau Claris per fer una 'performance' on recreaven un cementiri amb 100 tombes amb la pancarta "me suïcidat perquè no tinc futur".

Des de Trànsit demanen que els vehicles que circulin pel centre de Barcelona ho facin en compte pels bloquejos dels carrers que puguin fer els indignats.

Accions programades per a la celebració de l'aniversari del 15-M

Des de les 8 del matí d'aquest dimarts està previst que la Plataforma Auditoria Ciutadana del Deute, juntament amb la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH), Democràcia real Ja Barcelona i els Iaioflautas, es concentrin a quatre punts diferents de Barcelona. Les localitzacions són Plaça Universitat, Plaça del Molí, Plaça Urquinanona i Plaça de la Catedral. Amb aquestes accions reclamen diàleg amb els bancs per tal que aturin els desnonaments que tenen previstos. Es preveu que membres del 15-M acompanyin les famílies que seran desnonades per parlar amb els responsables dels bancs.

En el marc de les actuacions per a la celebració del 15-M, està prevista una manifestació d'estudiants "indignats" a les 10 del matí d'aquest dimarts. La manifestació començarà a Plaça Catalunya i finalitzarà a les portes de la seu del PP al carrer Urgell. Un cop davant la seu popular, que des de primera hora del matí està ballada i controlada pels Mossos d'esquadra, està previst un dinar popular i accions en contra de les retallades a l'educació pública.

A les cinc de la tarda està prevista una concentració davant la seu central de La Caixa a l'avinguda Diagonal. Els indignats faran un "judici popular" contra els seus directius i reclamaran la presencia d'Isidre Fainé, el president de la entitat, com a principal imputat d'aquest "judici". A les 20 hores faran una assemblea i a les 22 hores soparan.

stats