ELECCIONS 20-N
Política 20/11/2011

CiU derrota per primer cop el PSC en unes espanyoles a Catalunya

Amb el 94,5% escrutat, les urnes han confirmat l'excepció catalana. CiU guanya a Catalunya amb 16 escons, dos més que el PSC, que en perdrà 11. El PP no aconsegueix fer forat i es queda amb 11, mentre que ICV en guanya 2, en treu 3 i ERC manté pels pèls el tercer diputat, que s'ha disputat fins a darrera hora amb el PSC

M.colomer
2 min
Duran

BarcelonaLes urnes confirmen a hores d'ara, amb el 94,5% escrutat, que CiU dóna la campanada i avança per primera vegada en unes eleccions espanyoles el PSC a Catalunya. Així, amb l'escrutini pràcticament complet, CiU treu 16 diputats, davant els 14 del PSC de Carme Chacón, que perd 11 diputats. Amb aquest percentatge escrutat es demostra que l'onada blava d'Espanya no ha tingut repercussió a Catalunya, on els populars s'han quedat amb 11 diputats. Amb l'escrutini pràcticament fet, ERC manté el diputat de Girona, en detriment del PSC, i conserva els tres escons del 2008. ICV-EUiA en guanya dos, avança ERC i obté tres diputats.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Amb aquests resultats –no previstos per cap dels sondejos que s'havien fet–, Carme Chacón surt debilitada per intentar l'assalt del lideratge del PSOE al també fortament debilitat Alfredo Pérez Rubalcaba. Només una victòria socialista a Catalunya l'hauria catapultat en aquesta cursa, però els resultats obtinguts la posen en entredit. En canvi, Josep Antoni Duran i Lleida (CiU) podrà exhibir una clara victòria que la federació no havia aconseguit mai abans a Catalunya. L'onada popular ha mobilitzat l'electorat en benefici de CiU, que, reforçada com en surt, té la responsabilitat de plantar una batalla a Madrid pel pacte fiscal que amb una majoria absoluta aclaparadora del PP fa pensar que no serà fàcil d'assolir. El cert, però, és que CiU podrà exhibir que mentre l'onada popular era imparable a Espanya, el PP no ha aconseguit fer el forat que esperava a Catalunya, i segueix en tercer lloc.

La victòria dels petits

A banda de CiU, també poden exhibir uns resultats acceptables ERC i ICV. Els republicans han aconseguit aturar el cicle de caiguda lliure dos mesos després de la profunda renovació que lideren Oriol Junqueras i Marta Rovira amb Alfred Bosch al capdavant del front de Madrid. Un resultat, a més, que la direcció republicana exhibirà com a aval al nou rumb que ha donat al partit. Pel que fa a ICV-EUiA, han tingut uns resultats immillorables a Catalunya, però també els socis d'IU a Espanya. Al país, han sumat dos diputats al que ja tenien, i amb IU en sumen 11 a tot l'Estat. Les urnes, a Catalunya, s'han erigit en dic de contenció del tsunami popular. És l'excepció catalana, un cop més.

stats