Sánchez-Camacho va tergiversar un document de la UE al debat de TV3

Va dir que, segons la UE, un nou estat seria "tercermundista", una paraula que no consta a la resposta oficial de Romano Prodi

Joan Rusiñol
2 min
Els candidats a les eleccions del 25-N, fotografiats abans de començar el debat a TV3 / EFE

BarcelonaLa candidata del PP a la presidència de la Generalitat, Alícia Sánchez-Camacho, al debat televisat de TV3 va tergiversar una resposta de l'expresident de la Comissió Europea, Romano Prodi, de l'any 2004, sobre el futur d'un estat propi nascut de la ruptura d'un país membre de la Unió. Així s'ha evidenciat a l'entrevista d'aquest vespre de Xavier Bosch a la presidenta del PPC a Televisió de Catalunya.

En un moment determinat del debat de diumenge, l'aspirant popular va llegir, presumptament, una intervenció del dirigent europeu de l'1 de març d'aquell any, recollida al 'Diari Oficial de la UE'. Va dir: "Aquí, en la resolució del 2004, diu la mateixa Comissió: 'En otras palabras, una nueva región independiente, podría por el hecho de su independencia, convertirse en un país tercermundista'" (minut 28:22 del debat).

No obstant, la paraula "tercermundista" no consta al document. El sentit és un altre, si bé és cert que confirma que un nou estat hauria de sortir de la UE i demanar-hi el reingrés.

El text oficial diu una cosa ben diferent. Responent a una pregunta de l'eurodiputada socialista Eluned Morgan, sobre si "una nova regió independent hauria d'abandonar la UE", Prodi va afirmar: "Quan una part del territori d'un estat membre deixa de formar part d'aquell Estat, per exemple perquè es converteix en un estat independent, els tractats deixaran d'aplicar-se a aquest Estat. En altres paraules, una nova regió independent, pel fet de la seva independència, es convertirà en un tercer Estat en relació a la Unió i, des del dia de la seva independència, els tractats ja no seran d'aplicació al seu territori".

Sánchez-Camacho respon

Quan Bosch ha plantejat la qüestió a Sánchez-Camacho, ella s'ha defensat: "Jo tinc el meu document amb 'tercermundista' i l'hi porto quan vostè vulgui. El vaig portar allà, el vaig transcriure i és el que ens va enviar el ministeri d'Exteriors que consta a la part del document oficial de l'Estat. Era el document oficial".

stats