Política 01/12/2012

Navarro diu que és "urgent" que Mas torni a Madrid a negociar un millor finançament per a Catalunya

El primer secretari reitera que el PSC donaria suport a una consulta, però que abans s'ha de lluitar contra la crisi

Acn
2 min
Pere Navarro a l'acte d'homenatge a Ernest Lluch

Maià de Montcal (La Garrotxa)El primer secretari del PSC, Pere Navarro, ha demanat al president en funcions, Artur Mas, que torni a anar a Madrid per negociar un millor finançament. "Catalunya necessita més diners i recursos, i això no es pot aconseguir en una reunió de dues hores entre Mas i Rajoy", ha declarat. Per això, considera que és "urgent i imprescindible" recuperar les negociacions per arribar a un nou pacte fiscal. Navarro ha reiterat que el PSC està a favor de convocar una consulta, però ha remarcat que la prioritat és la sortida de la crisi.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Tenim massa problemes sobre la taula per voler estendre aquesta cortina de fum", ha manifestat Navarro durant l'acte d'homenatge a Ernest Lluch, mort per ETA fa dotze anys. Pràcticament una setmana després de les eleccions al Parlament de Catalunya, el primer secretari del PSC, Pere Navarro, ha dit que cal posar en l'agenda política la reforma del sistema de finançament de Catalunya. El líder socialista ha assenyalat que "tot apunta" que Mas tornarà a ser president i, per tant, li ha demanat que vagi a Madrid a negociar un millor finançament per a Catalunya. Segons Navarro, aquesta reforma del finançament és "urgent i imprescindible". "Per a un nou finançament sí que cal fixar terminis", ha dit Navarro.

El líder socialista no entén per què Mas demana més "claredat" al PSC sobre la seva posició davant una consulta d'autodeterminació. Navarro ha assegurat que el PSC ha dit durant la campanya i ha incorporat al programa electoral que facilitarà que la consulta es faci, "si així ho demanen els ciutadans", i ha recordat que haurà de ser "legal i acordada". Ara bé, Navarro no considera que aquest referèndum sigui prioritari perquè abans cal impulsar polítiques per sortir de la crisi. "Els problemes que tenim no se solucionen convocant una consulta i, independentment del resultat, l'endemà els problemes no desapareixen", ha dit.

La consulta, una "cortina de fum"

Navarro considera que situar la consulta al capdavant de les prioritats del futur Govern seria una "cortina de fum". "Tenim massa problemes sobre la taula per voler estendre aquesta cortina de fum", ha dit el líder socialista, que ha posat com a exemple la decisió del govern espanyol de no actualitzar les pensions dels jubilats.

Sobre possibles pactes amb CiU, Navarro ha tornat a deixar clar que veuen "molt difícil" donar suport a la investidura de Mas. Més enllà d'aquest tràmit, ha recordat que caldrà negociar els pressupostos de l'any vinent i és aquí on el líder socialista no tanca la porta a "acords puntuals". Sempre que aquests acords tinguin en compte els eixos del programa del PSC, és a dir, segons apunta Navarro, una fiscalitat més justa, incentius per als emprenedors, la generació d'ocupació i les ajudes als joves, entre altres.

Navarro ha assistit amb altres membres destacats del PSC al tradicional acte d'homenatge a Ernest Lluch, que s'ha celebrat a Maià de Montcal (Garrotxa) on està enterrat Lluch i on viu la seva filla Eulàlia, que ha assistit a l'homenatge.

stats