La pregunta de Mas per a la consulta: "Vostè desitja que Catalunya sigui un nou estat de la UE?"

En una entrevista a 'La Vanguardia', el president de la Generalitat afirma que "el món econòmic s'ha d'adaptar al canvi del país". Assegura que el castellà serà llengua oficial en una Catalunya independent

Ara
2 min
El president de la Generalitat, Artur Mas, va comandar ahir una reunió del consell executiu que va coincidir amb l'arribada del fons de liquiditat a Catalunya.

BarcelonaEl president de la Generalitat revela aquest divendres en una entrevista a 'La Vanguardia' la pregunta que faria en una consulta per la independència de Catalunya: "Vostè desitja que Catalunya sigui un nou estat de la UE?". El president, entrevistat pel periodista Jordi Barbeta, assegura que el seu horitzó serà la consulta "i guanyar-la per majoria àmplia". "Serà l'última cosa que faré", afirma. Diu Mas: "En pocs mesos aprovarem la llei de consultes catalana, que seria, si ens falla la via de la legalitat estatal, una via per intentar consultar al poble de Catalunya respecte al dret a l'autodeterminació. Quan arribem a aquest punt, les formacions polítiques sobiranistes, que espero que obtinguin la majoria en el Parlament, haurem de veure com precisem la pregunta a formular".

El president també admet la preocupació que hi ha en una part de l'empresariat català pel procés engegat: "Si no ho particularitzem amb noms, que jo crec que és un error, jo sé que hi ha empreses catalanes que estan inquietes. I ho entenc perfectament, perquè qualsevol procés d'aquests regira l''statu quo'". Afegeix, però: "En el món econòmic català hi ha de tot. Hi ha gent que ho veu amb més preocupació, d'altres ho veuen amb una gran il·lusió, i en molts casos, hi ha gent que ho viu assumint el compromís. Quan en un país hi ha un moviment social molt potent, el món econòmic també ha de veure com s'adapta al canvi. El primer que ha de fer el món econòmic són estratègies per adaptar-se a aquest canvi de mentalitat del país. I això no és pas impossible".

El castellà, llengua oficial

En la línia del que va manifestar fa uns dies el president d'ERC, Oriol Junqueras, Mas també és partidari que el català sigui llengua oficial en una Catalunya independent: "El castellà seguirà sent idioma oficial i d'aprenentatge obligatori a les escoles catalanes. Aquí no canvia altra cosa que un estatus polític perquè [...] els set milions i mig de ciutadans de Catalunya visquin millor".

stats