EUROCOPA 2016

Portugal reescriu la història i conquereix l'Eurocopa a la pròrroga (1-0)

Els portuguesos, sense un Cristiano Ronaldo lesionat, s'han imposat amb un gol d'Éder

Toni Padilla
Portugal, amb la copa

BarcelonaPortugal ha guanyat l'Eurocopa en sorprendre els amfitrions, França, a Saint-Denis, en una final amb poc joc, però amb una pròrroga emocionant (1-0). Els portuguesos s'han tret l'espina de la final perduda l'any 2004 a casa, conquerint el torneig gràcies a un gol d'Éder, un davanter suplent nascut a Guinea Bissau, a la segona part de la pròrroga. La fita portuguesa s'ha aconseguit sense Cristiano Ronaldo, lesionat als 20 minuts de joc. França ha acabat plorant després de desaprofitar les seves ocasions, però l'equip de Deschamps no ha trobat el seu millor joc.

La final ha estat dolenta. La por s'ha imposat a l'atreviment i s'han vist més insectes, atrets per la llum, que ocasions clares de gol. Fernando Santos, tècnic defensiu, no s'amaga i justifica el seu estil. A la final, ha recuperat Pepe al centre de la defensa, sacrificant Danilo al mig del camp. França en canvi, ha jugat amb el mateix equip de les semifinals. És a dir, amb Umtiti de nou al centre de la defensa.

Jugant a casa, França ha començat millor, amb Griezmann rematant de cap en una jugada on Rui Patricio ha evitat el primer gol. Un miratge. El domini francès s'ha acabat quan el ritme del partit s'ha trencat del tot per la lesió de Cristiano Ronaldo. El capità portuguès ha patit una trompada de Payet i ha intentat seguir jugant, però no podia. El dia que volia ser el primer capità portuguès en alçar una copa internacional amb la selecció, ha durat tot just 20 minuts sobre el terreny de joc. El veterà Quaresma ha ocupat el seu lloc.

Cristiano, retirant-se lesionat

Les lesions i les línies defensives portugueses han convertit el partit en un espectacle sense ritme, monòton. Portugal s'ha ordenat millor sense Cristiano, però ha perdut la capacitat d'acostar-se a Lloris. Amb Pogba molt fluix, en una posició molt allunyada de la porteria, França ha dominat sense convèncer. Quatre aparicions de Sissoko, dues centrades de Payet. Poc més.

La segona part no ha millorat fins que Deschamps ha apostat per Coman, qui ha entrat per Payet. França ha trobat una mica més d'atreviment i Rui Patricio s'ha anat convertit en el salvador dels portuguesos amb dues bones actuacions, especialment un xut de Giroud. Griezmann, desaparegut, ha reaccionat quan ha rematat de cap a pocs metres de la porteria. Però ha enviat la pilota per sobre del travesser.

Portugal ha intentat treure's de sobre la pressió local amb les llargues curses de Guerreiro, el portuguès nascut precisament a França, i Joao Mario. Santos ha intentat donar més sortida als seus donant minuts a Moutinho per Adrien Silva, i Deschamps ha canviat de davanter centre, amb l'entrada de Gignac per Giroud. Fernando Santos també ha sacrificat a un dels millors jugadors portuguesos del torneig, Renato Sanches, substituït per Eder. Els canvis han funcionat, ja que Lloris ha evitat el gol portuguès amb una rematada espectacular de Quaresma.

El cansament i la tensió ha acabat obrint una mica d'espais al final del partit, amb Rui Patricio consolidant-se com a gran heroi portuguès amb aturades claus. I la pilota que no ha pogut aturar, als 92 minuts de joc, ha acabat al pal, quan Gignac, el davanter que ara juga al Tigres mexicà, s'ha quedat a un pas d'evitar la pròrroga.

Éder, celebrant el seu gol

A la pròrroga, França ho ha intentat més, però les millors ocasions han estat portugueses. Primer, una rematada de Pepe. Després una falta al pal de Guerreiro i finalment, el gol d'Éder, davanter del Swansea nascut a Guinea Bissau. França ha intentat empatar, però no ho ha aconseguit i Portugal ha aconseguit, finalment, guanyar el primer títol de la seva història.