Especials 21/06/2012

Així sanciona la Comissió Europea

A Catalunya, Brussel·les ha obert procediments contra les obres del canal Segarra-Garrigues o per superar el límit màxim permès de contaminació

Ara
1 min

BarcelonaLa Comissió Europea té la potestat d'emprendre mesures legals contra un estat membre quan considera que aquest no respecta les seves obligacions.

Quan la Comissió considera que pot haver-hi una violació de la legislació comunitària que obri la porta a un procediment d'infracció, adreça una carta d'emplaçament (primer avís escrit) a l'estat membre en qüestió, i li demana que presenti les seves observacions en un període específic, normalment, dos mesos.

Si no hi ha resposta o no és suficient, la Comissió pot decidir adreçar-li un dictamen motivat (avís escrit definitiu). Aquest estableix de manera definitòria la raó per la qual es considera que hi ha hagut una violació de la legislació de la UE i crida l'estat membre a complir en un període específic, normalment, dos mesos.

Si l'estat membre no compleix amb el dictamen motivat, la Comissió pot decidir remetre el cas al Tribunal de Justícia de la UE. Quan el Tribunal de Justícia considera que el Tractat ha estat infringit, es demana a l'estat membre en qüestió que prengui les mesures necessàries per reconduir la situació.

Si l'estat no compleix amb la sentència prèvia del Tribunal de Justícia, la Comissió pot demanar al Tribunal que li imposi una sanció econòmica.

Procediments contra Catalunya

A Catalunya, la CE ha obert procediments contra les obres del canal Segarra-Garrigues per no protegir les aus en les zones afectades per la xarxa de protecció Natura 2000 o per superar el límit màxim permès de contaminació a l'àrea metropolitana de Barcelona. Aquest dijous s'ha sabut que s'ha obert procediment contra la llei del cinema.

A finals de 2010, la Comissió tenia actius 2.100 processos d'infracció a tota la Unió Europea.

stats