'La Marató' de TV3
Especials 19/12/2011

'La Marató' frega la xifra del 2010 i supera els 7 milions d'euros

La interpretació per sorpresa per part de Pastora de la cançó d'una jove trasplantada ha estat un dels moments més emotius del vespre

Albert Castellví
7 min
Sergio Dalma i l'Escolania de Montserrat canten 'Em dónes força'

Barcelona1.22: 'La Marató' de TV3 arriba pràcticament al xifra soldiària de l'any passat. De moment, es queda als 7.231.628 euros.

00.37: Passada ja la mitja nit, la xifra de 'La Marató' no fa més que augmentar. Porta ja més de 6,5 milions d'euros i va camí dels 7 milions d'euros.

22.10: El marcador de La Marató ha pujat, aproximadament, un milió d'euros des de l'última vegada que s'ha posat al dia. Pocs minuts després de les 10 del vespre ha marcat, exactament, 4.583.713 euros. Una xifra solidària que encara pot donar moltes sorpreses més.

20.55: La Marató s'atura per deixar pas al Telenotícies vespre. Continuarà poc abans de les 22.00.

20.50: Sergio Dalma i l'Escolania de Montserrat interpreten el tema Em dónes força.

20.45: L'última actualització de marcador del vespre deixa una xifra de 3.495.783 euros.

20.40: Pastora interpreta la versió en català d'una de les cançons escrites per Camila Vargas, Ho puc aconseguir. Ella no ho sabia. "És un orgull increïble", assegura.

20.30: Camila Vargas, de 16 anys: "M'agafo la vida amb optimisme". És de les poques persones que ha estat trasplantada de pulmons dues vegades, i pensa que és "un miracle".

20.25: El president de la Generalitat, Artur Mas, està actuant com a voluntari aquesta tarda. En una breu entrevista amb Tatiana Sisquella, Mas ha afirmat que "quan veus aquestes coses i et compares amb els altres, t'adones que Catalunya és un país de primera i que la qualitat autèntica d'un país es mesura per la bondat de la seva gent".

20.10: Manolo García i Ivette Nadal canten en directe el tema Un giro teatral en versió catalana.

20.05: Un grup de nens trasplantats expliquen com els ha millorat la vida. Ells seran els propers a actualitzar el marcador.

19.50: L'Eloi Cordomí, el Francesc Mauri, la Maria Fernàndez i el Jordi Eroles s'hi afegeixen per explicar ara en què consisteix el "donant samarità".

19.45: El nefròleg Lluís Guirado explica en què consisteix el trasplantament creuat de ronyó de donant viu. Ho exemplifiquen la Mariona Bassa, l'Artur Peguera, la Laia Ferrer i el Carles Prats.

19.30: Xavi Coral entrevista el bomber Josep Pallàs, que va ser trasplantat de pell després de patir cremades a tot el cos arran d'un accident.

19.25: La xifra recaptada arriba ja als 2.998.661 euros.

19.05: Una ambulància entra al plató de La Marató. Un maniquí ha patit una parada cardíaca. Pot ser l'inici d'un procés de donació d'òrgans.

18.55: Mar Mesa, trasplantada de cor, explica: "Em vaig arribar a sentir molt culpable. Pensava que aquella persona havia mort per culpa meva". Amb el temps, però, la reflexió canvia: "Si no m'haguessin donat el cor, en comptes d'una persona, n'haurien mort dues".

18.50: Ana Boadas i Pere Mas anuncien que no es podrà fer l'acte d'homenatge als voluntaris de La Marató. El vent faria massa perillós l'enlairament de fanalets previst. Sí que s'han pogut fer les activitats previstes a Vallromanes, on s'ha recollit pràcticament un euro per cadascun dels 2.400 habitants del poble.

18.45: El conseller de Salut, Boi Ruiz, considera que La Marató demostra que "la solidaritat està arrelada al nostre país".

18.40: Joan Masdéu interpreta el tema Tot el que tinc.

18.20: Cesc Queral, l'actor que interpreta la Vicenteta, explica com es va sentir quan li van comunicar que hauria de ser trasplantat de fetge. Només va estar en llista d'espera 15 dies. "Vaig tenir molta sort".

18.10: L'oftalmòleg Antoni Sabala explica quins problemes visuals poden fer necessari un trasplantament de còrnia. Ariadna Oltra i Helena Garcia Melero seran els seus conillets d'índies.

18:05: Pau Morraja, 13 anys i trasplantat de fetge: "El trasplantament m'ha fet ser la persona que sóc". Ell i la Cristina Muñoz són "germans de fetge", perquè els van trasplantar dues parts d'un mateix fetge.

18.03: Nova actualització del marcador de La Marató, que arriba a 1.899.236 euros.

18.00: Resum del tradicional partit de futbol de La Marató, que van disputar ahir periodistes, exfutbolistes i personatges coneguts de diversos àmbits. El matx es va avançar un dia per no coincidir amb la final del Mundial de Clubs i permetre que els representants del departament d'Esports de TV3 hi poguessin participar.

17.40: La Vicenteta és la propera convidada al plató de La Marató. L'actor que la interpreta, Cesc Queral, és trasplantat de fetge.

17.25: Les llistes d'espera són un dels aspectes més durs dels trasplantaments. La Cristina González i la Rosa Maria Olivares ho saben per experiència: la Cristina ha perdut una filla de 19 anys que esperava uns pulmons, i la Rosa ha vist morir el seu fill de 23, que necessitava un cor.

17.20: Teràpia de Shock canten en directe Em quedo al teu costat.

17.15: El trasplantament de cèl·lules mare també permet tractar la malaltia de Crohn. Ho explica la doctora Ricart.

16.55: Els Catarres canten la versió solidària de la Jenifer.

16.50: Els trasplantaments no sempre acaben amb èxit. La Marie-Thé va rebre un trasplantament de ronyó d'una familiar, però un temps després el va rebutjar i ara ha tornat a fer diàlisi. En un vídeo explicava que el més dur d'aquest moment és la sensació que una persona t'hagi fet "el favor de salvar-te la vida" i que "no serveixi per a res. La Marie-Thé havia de ser en directe a La Marató, però no hi ha pogut anar perquè està ingressada.

16.45: Un vídeo explica quin és el procés d'un trasplantament, des que es produeix la mort del donant fins que el receptor surt del quiròfan.

16.35: El Mateo Ibarra, de 12 anys i trasplantat de tíbia per superar un càncer, explica el seu cas: "Em pensava que em tallarien la cama, com a les pel·lícules".

16.30: La família dels Súpers interpreten el tema Uh! Oh! No tinc por! en directe al plató de La Marató.

16.10: L'hematòleg Enric Carreras, de la Fundació Josep Carreras, parla dels trasplantaments de medul·la, i recorda que el registre de donants de medul·la es va crear gràcies als fons de la primera edició de La Marató, el 1992.

16.05: Una nova actualització deixa el marcador en 1.300.067 euros.

15.50: Els protagonistes de la sèrie Polseres vermelles arriben al plató de La Marató per participar en una demostració pràctica del lema del programa: "Quan acaba una vida, en comencen sis".

15.45: L'excomponent de La Trinca Miquel Àngel Pasqual revela que està en llista d'espera per a un doble trasplantament, i que en una ocasió va estar a punt de rebre un òrgan, tot i que finalment no era compatible amb ell.

15.40: Arrenca el tram de tarda de La Marató. Ana Boadas presenta el seu nou repte: una enlairada de fanalets per homenatjar els voluntaris que durant vint anys s'han dedicat a agafar telèfons per rebre els donatius.

14.20: La Marató s'atura durant una hora per deixar pas al Telenotícies vespre.

14.15: Una enlairada de coloms de paper, simultània a quatre ciutats catalanes (Torrelavit, Tortosa, Olot i Balaguer), commemora el 20è aniversari de La Marató de TV3.

14.10: L'última actualització matinal del marcador de La Marató deixa el marcador en 1.006.258 euros.

14.05: El Joan, un nen que ha rebut un trasplantament de fetge del seu pare, fa la llista dels medicaments que pren cada dia, i explica: "Quan vaig a veure el Chus [Jesús Quintero, el doctor que l'ha tractat] la muntem!".

14.00: Torrelavit ha organitzat un acte molt simbòlic: un trasplantament de flors per construir un mosaic en forma de cor.

13.55: Amaia Montero canta en directe Tu mirada al plató de La Marató.

13.50: Xavier Trias, alcalde de Barcelona: "En un dia com aquest et sents orgullós de ser d'aquest país. És com un somni".

13.45: Ara és el moment d'Espartac Peran: "La gent es pensa que sóc el gendre ideal, però "rotllo d'una nit ideal" tampoc no sona malament, eh!".

13.40: Xavi Coral mostra la seva vessant més humorística amb un monòleg: "He presentat un programa amb la Terribas i he aconseguit parlar!".

13.20: Comença a Olot la cagada de tió solidària que des de fa 14 anys s'adhereix a La Marató, i al barri de Gràcia de Barcelona s'està fent el Campionat Mundial de llançament de mongeta.

13.15: El campus de les Terres de l'Ebre de la Universitat Rovira i Virgili, a Tortosa, acull un ball multitudinari del flashmob de La Marató.

13.10: Sílvia Pérez Cruz interpreta en directe el tema Plora amb mi.

13.05: La directora de la Fundació La Marató, Carme Basté, explica a què es destinen els diners recaptats. El 86% van a la recerca científica, un 8,7% són per a divulgació i al voltant del 5% són per cobrir les despeses pròpies de la Fundació.

13.00: El marcador de La Marató ja arriba als 762.389 euros.

12.50: La biòloga Anna Veiga i el bioquímic Juan Carlos Izpisúa expliquen quina importància tenen les cèl·lules mare i la regeneració cel·lular a l'hora de fer un trasplantament.

12.40: El doctor Esteve Trias parla dels trasplantaments de teixits, que a diferència dels òrgans, no s'han de trasplantar de forma immediata. Per això, les llistes d'espera són molt més curtes. Alguns dels teixits que es poden trasplantar són la còrnia, les vàlvules del cor, la pell o els ossos.

12.35: El Ball de Gitanes de Castellar del Vallès estrena un ball creat expressament per a La Marató.

12.30: Toni Puntí visita el meteoròleg Tomàs Molina als camerinos del musical Els mieserables, del qual és un fan absolut. Va participar en la funció especial de divendres, que va servir per recaptar fons per a La Marató.

12.20: Eduardo Bueso explica com li ha canviat la vida després que a la seva filla Nuna, de 5 anys, li trasplantessin el cor.

12.07: Els Pastorets del Tura actualitzen de nou el marcador de La Marató, que ja arriba als 653.222 euros.

12.00: L'alcalde de Balaguer també participa en les múltiples activitats organitzades al poble. La capital de la Noguera és una de les localitats catalanes on avui se celebraran més actes solidaris.

11.50: Una dona i el seu marit expliquen que ell es va convertir en el seu donant de ronyó.

11.45: Xavi Coral connecta telefònicament amb Albert Bosch, que es troba al pol Sud en plena expedició per creuar l'Antàrtida sense assistència de cap tipus.

11.40: La Isabel i la seva filla Begoña, trasplantades de còrnia, expliquen el seu cas acompanyades dels doctors Joaquim i Rafael Barraquer, responsables de les intervencions.

11.35: Els Pastorets del Tura, un grup d'actors amb una mitjana d'edat de 88 anys, també col·laboren amb La Marató.

11.25: A Balaguer s'estan fent diverses activitats solidàries amb La Marató. A Vilafranca, els castellers fan un pilar de suport a la iniciativa de TV3.

11.15: Suabe i l'Always Drinking Marching Band interpreten el tema Promeses.

11.05: L'exfutbolista Jordi Cruyff explica que li van trasplantar el menisc i això li va permetre seguir caminant.

10.55: Els Brodas Bros fan una exhibició de hip-hop al plató de La Marató.

10.40: Diversos experts expliquen l'estat actual de la recerca en matèria de trasplantaments.

10.30: La Maria Antònia, trasplantada de cor, explica el seu testimoni.

10.25: Ana Boadas marxa dels estudis de TV3 disposada a preparar un acte de celebració dels 20 anys de TV3.

10.15: Comencen algunes de les activitats populars de suport a La Marató, com una batucada al Portal de l'Àngel de Barcelona o una marató a Girona.

10.10: La primera actualització del marcador deixa una xifra de recaptació de 406.631 euros.

10.00: Comença La Marató de TV3, presentada per Espartac Peran i Xavi Coral.

stats