Del raïm de la DOQ Priorat se’n fa cosmètica

Hi ha cellers que de l’extracte del raïm n’elaboren cosmètica per al cos i la cara. Nina Priorat i Clos d’Alè són dues d’aquestes marques, però al món n’hi ha d’altres que també ho impulsen, com la coneguda Caudalie, que fins i tot també produeix colònies segons les diferents varietats del raïm

T.g.
3 min
Del raïm de la  DOQ Priorat  se’n fa cosmètica

L’Ernest Costa és farmacèutic. L’Albert Costa, enòleg. Els bessons mantenen aquella fraternitat i sintonia que només tenen els germans que ho són. “Ho hem fet tot sempre junts, però a l’hora d’estudiar jo em vaig voler desmarcar de l’Albert i vaig estudiar farmàcia -comenta l’Ernest, que afegeix-: L’Albert era el que estava més convençut d’estudiar enologia”. El pare els havia transmès la passió per la vinya, tant als dos bessons com a les seves dues germanes. I és que l’Enric Costa, el pare, era soci i impulsor del celler Vall Llach juntament amb el cantant i ara diputat Lluís Llach.

De grans, un a Porrera (l’Albert) i l’altre amb farmàcia a Barcelona (l’Ernest), es van retrobar amb un projecte comú. “Quan estudiava farmàcia vaig pensar a fer cosmètica a partir del raïm del meu germà”, recorda l’Ernest a la seva farmàcia a Barcelona, situada al número 83 del carrer de Muntaner. Així doncs, el 2000 van començar a fer proves junts. “Al pare li va fer molta il·lusió que treballéssim en un projecte junts!”, indica l’Ernest.

A partir d’aquí tot va anar rodat. El 2007 van rebre una ajuda per a joves emprenedors, i el 2013 van treure al mercat la crema facial Clos d’Alè, amb extracte de raïm del celler Vall Llach, vitamina E, antioxidant i altres extractes naturals. A l’hora d’explicar la preparació de la cosmètica facial, l’Ernest diu que fa servir la rapa i les llavors de cada verema, que són dues parts del raïm que s’extreuen de les vinificacions. “Les assequem i després en fem un extracte, que és el que fem servir per a la crema i també per als altres productes”.

Oli de baobab

Els altres productes a què fa referència són una crema de cos feta amb raïm i oli d’ametlles, i un gel de bany fet amb raïm i oli d’avellanes. És a dir, actualment els germans Costa tenen tres productes, i ja en preparen un de nou, de cara a Nadal, que serà una crema de mans. “El farem amb oli de baobab del Senegal, i destinarem la recaptació a la Fundació Lluís Llach”. L’oli de baobab té unes altes propietats antioxidants i hidratants, “per això per a les mans anirà tan bé”.

Mentrestant, també a la DOQ Priorat, la Gemma Peyri i la Teresa Giral, que dirigeixen el mas rural Mas Ardèvol, impulsen la marca de cosmètica Nina Priorat, que van crear el 2008 i que forneixen amb productes de proximitat conreats al voltant de Mas Ardèvol: l’avellana, el raïm i les olives. A Mas Ardèvol també fan tractament de salut amb els productes.

Una de les línies de cosmètica, la del raïm, l’elaboren “a partir d’extracte de raïm acabat de premsar dels ceps del celler Burgos Porta, de cultiu ecològic”, expliquen. Les propietats de l’extracte són l’àcid linoleic, la vitamina E i els àcids grassos essencials, “un fet que el converteixen en un agent regenerador, antioxidant, hidratant i suavitzant”.

En la història de la cosmètica, la vinya ha sigut un recurs des de fa segles. Se sap que es feia servir la saba que surt de la vinya per treure les taques de la pell. Mentrestant, la marca francesa Caudalie és una de les que fa anys que impulsen la cosmètica del vi. Caudalie també és creadora de colònies monovarietals, basades en els diferents tipus de raïm.

ON ES POT TROBAR

Clos d’Alè, del celler Vall Llach

· Farmàcia Costa. c/ Muntaner, 83. Barcelona

· Farmàcia Barceló. Falset

· El Tros. c/ Mallorca, 303. Barcelona

· Farmàcia Bardolet. Torelló

· Farmàcia Escoda. La Canonja

Nina Priorat

· Al web:

http://ninapriorat.com/shop

· I en diferents punts de venda que podem consultar a la pàgina web:

http://ninapriorat.com/

stats