Schulz veu en una Escòcia amb més competències un model per a Catalunya

El president del Parlament Europeu reconeix que Brussel·les no tenia pla B

Efe
1 min
Schulz, amb el president francès, en una recent cimera de la UE. ERIC VIDAL / REUTERS

BerlínEl president del Parlament Europeu,Martin Schulz, ha considerat avui que si Escòcia desenvolupa ara unamajor autonomia cultural i econòmica sota el paraigua del Regne Unitpodria convertir-se en "un model" per a la resta de païsosamb moviments independentistes.

En una entrevista a la ràdiopública alemanya, Schulz va realitzar aquesta anàlisi després deser preguntat per la possibilitat que el resultat del referèndumescocès hagi posat fre al temut "efecte dominó" quehauria generat el sí a països com Espanya, que afrontaun debat sobiranista a Catalunya.

"Crec que si aras'arriba a un autogovern raonable en l'àmbit cultural, econòmic ide les infraestructures, però, a la vegada, es roman sota el sostredel Regne Unit, pot ser un model satisfactori també per a altresregions", ha manifestat.

Schulz s'ha mostrat "content"amb la victòria del no i amb el desenvolupament de laconsulta, "un procés intern i democràtic al Regne Unit, on elreferèndum havia estat reconegut pel govern a Londres".

"M'alleuja el resultat", ha afegit. Segons ha apuntat, la UE no tenia unpla B perquè no compta amb un pla A, ja que els tractats no preveuenquè passa en el cas que una regió s'independitzi d'un estat membre.

La interpretació fins al moment ha estat que es crearia unnou estat que hauria d'iniciar el procediment d'adhesió, haassenyalat Schulz, que ha subratllat, però, la necessitat de parlaren el futur d'aquesta qüestió.

Segons la seva opinió, calreflexionar sobre aquest cas, ja que l'adhesió a la UE d'unaeventual Escòcia independent hauria necessitat de la unanimitat delssocis, inclòs el Regne Unit, el que hauria estat complicat.

Malgrat aquest plantejament, va rebutjar que la seva propostasigui una reforma dels tractats o permetre que els nous membressiguin acceptats per majoria.

stats