BARÇA
Esports 30/04/2016

Mor Manel Vich, la veu del Camp Nou durant més de 60 anys

L'il·lustre treballador es va fer famós pel seu clàssic "Bona nit i benvinguts a l'estadi" abans de cada partit del Barça

Roger Requena
3 min
Manel Vich ha posat la veu de la megafonia del Camp Nou durant més de  60 anys

BarcelonaEl Barça ha confirmat aquest divendres la mort, als 78 anys, de Manel Vich (Barcelona, 12 de març del 1938), l'home que ha posat veu a la megafonia del Camp Nou durant més de 60 anys. Vich, soci del Barça des dels 15 anys, va començar a cantar les alineacions del Barça en l'últim any a l'antic camp de les Corts, el 1956. Pocs mesos després, un jove que treballava de locutor esportiu en una ràdio local va acceptar la proposta d'un dirigent del Barça, l'aleshores cap de personal Ricard Combas, que li va oferir una prova d'un partit.

Va passar aquella prova, ja que els directius del Barça volien que les alineacions les cantés una sola veu. Això li va permetre, pocs mesos després, ser la veu de la megafonia de la inauguració del Camp Nou, on durant sis dècades amb prou feines només s'ha perdut quatre alineacions: dues per una operació per un càncer de ronyó, una pel casament de la seva filla i l'últim, fa pocs dies, contra l'Sporting de Gijón, a causa d'uns problemes de salut dels quals no s'ha pogut recuperar. Un 'speaker' mític que va delectar amb una veu inconfusible i un estil propi els aficionats del camp blaugrana.

"Bona nit i benvinguts a l'Estadi". Amb aquestes paraules presentava Manel Vich cada partit el feu blaugrana. L'il·lustre treballador ja no va poder assistir al darrer partit contra l'Sporting a causa del mal estat en què es trobava. Va estar, per tant, més de mitja vida lligada al Barça. "Dono la benvinguda a l'estadi a tots els aficionats, canto les alineacions i durant els 90 minuts anuncio els canvis", va escriure el 2012 en un article a l'ARA on reconeixia que mai sabia les alineacions abans que els periodistes.

Es va guanyar la vida com a representant de comerç tèxtil, però la seva principal afició sempre va ser el Barça, fet que el va conduir a la locució radiofònica. Tot i no poder arribar a complir el somni de dedicar-se professionalment a la ràdio, va arribar a transmetre partits del Barça al programa 'La veu de Catalunya', a Ràdio Hospitalet.

Al llarg de tots aquests anys, ha dit alineacions de múltiples generacions de futbolistes blaugranes, des de Valdés fins a Segarra, passant per Koeman, Neeskens, Laudrup, Kubala, Cruyff, Messi o Ronaldinho.

Forçat a saludar en castellà

A causa de les lleis franquistes, durant molts anys Vich va veure's obligat a fer la pertinent salutació als assistents de l'estadi en castellà i no pas en català, llengua que no va utilitzar fins al 3 de setembre del 1972, quan va utilitzar el català per fer una petició per la megafonia durant un Barça-Deportivo: "S'ha perdut un nen. Es troba a la porta de tribuna", va explicar.

Aquest gest va provocar una airada reacció en el ministre de Governació Tomás Garicano Goñi, que era a la Llotja, i no es va tornar a sentir el català a la megafonia del Camp Nou fins al 26 d'agost del 1975, a les acaballes del franquisme.

El president del Barça Josep Maria Bartomeu ha volgut aportar la seva mostra de condol amb un missatge acomiadant-lo. El club ha decretat tres dies de dol amb motiu de la pèrdua de Vich. A més, tots els equips del club guardaran un minut de silenci i duran un braçal negre en la seva memòria, començant pel primer equip al camp del Betis.

El seu fill ocuparà el seu lloc

El funeral serà diumenge a les 11.00. El club ja li ha trobat substitut, doncs ha ofert la feina al seu fill Carles, que en alguna ocasió ja havia substituït al seu pare. Carles Vich ha acceptat i debutarà contra l'Espanyol, partit on es farà un homenatge al seu pare.

stats