EHF LLIGA DE CAMPIONS
Esports 30/04/2016

El Barça Lassa es queda a les portes de la remuntada i de Colònia (33-30)

El conjunt blaugrana supera el Kiel però no pot aixecar els cinc gols de renda que els alemanys van aconseguir a la seva pista

Gonzalo Romero
4 min
Filip Jicha es queixa sobre la pista

BarcelonaEl Barça Lassa d'handbol no disputarà la fase final de la Lliga de Campions. Els blaugranes s'han imposat amb claredat en la tornada dels quarts però no han pogut aixecar la renda de cinc gols que els alemanys van aconseguir a l'Sparkassen. El vigent campió de la competició continental ha caigut a les portes de Colònia i de la remuntada al Palau més ferotge dels últims anys.

Els homes d'Alfred Gíslason han sortit vius de la teranyina d'escacs que ha dissenyat Xavi Pascual, capaç de trobar alternatives i solucions per a tot. El tècnic, davant el seu 6:0 –fort en la zona central– i la falta d'encert en llançament exterior del primer 'round' de l'eliminatòria, ha volgut jugar d'entrada amb un 'small ball' com Dani Sarmiento que fos capaç de buscar les pessigolles als de la Bundesliga, forts però generalment lents de cames.

Aposta per la velocitat i el desequilibri amb el canari i Eduardo Gurbindo, immens en el seu últim partit a Europa amb la samarreta del seu actual equip. La seva presència ha aportat més control i mobilitat als de casa, que han començat sense gaire sintonia coral i exhaurint les possessions. Els 'zebres', sense pressió, han castigat la poca fluïdesa rival i les badades defensives als sis metres amb un parcial d'1-4 que ha evidenciat la dificultat del repte d'arribar a la 'final four'. Tensió, concentració i molts nervis.

Si la veterania és un grau, Raúl Entrerríos és 'cum laude' en aquests escenaris. El central ha agafat les regnes de l'atac amb grans accions d'un contra un per fer la rèplica i posar el 5-5 després d'una exclusió a les files visitants, que s'han encomanat al braç de Christian Dissinger per mirar de trencar la dinàmica ascendent rival, no casual.

Els moviments de Pascual

Pascual ho ha volgut controlar tot. Durant el temps de superioritat numèrica, el tècnic ha donat entrada a Aitor Ariño i Eduardo Gurbindo per situar sobre el parquet una defensa 3:2:1 molt agressiva, gairebé amb el lateral i l'extrem fent de fixos. La premissa del tècnic i dels seus jugadors ha estat la d'intentar trobar el moment oportú per obrir la llauna de l'eliminatòria.

Amb tot, minut 11 i el partit empatat com a conclusió del joc de canvis tàctics. Niklas Landin, irregular però clau, ha intervingut per primer cop en un penal de Lazarov per evitar el primer avantatge del vigent campió, que trencaria l'empat de forma autoritària amb dues dianes d'un gran Gurbindo (7-6). El problema que ha tingut el Barça, més enllà de no saber bloquejar el joc de Brozovic, és que no ha pogut acumular més de dos homes inspirats a pista en els primers 30 minuts.

I això durant un ball d'exclusions que ha adormit una mica l'acció i que ha afavorit l'equip de Gíslason, que sense fer gran cosa es mantenia dret. Dos minuts de Jícha, torna el txec a pista i sanció arbitral per a Brozovic. El Barça, però, no ha sabut aprofitar l'ocasió per agafar embranzida, i ha gestionat de forma errònia les accions amb un home més.

Amb Jícha desaparegut novament, Jallouz agafa responsabilitats i ha sabut donar joc, fixant i movent l'esfèric quan els jugadors germànics han fet l'ajuda defensiva. Davant la porteria de Saric, que seria la d'un excel·lent Gonzalo Pérez de Vargas més endavant, Pascual, buscant l'equilibri, ha apostat definitivament per Ariño com a home més avançat en una 5:1 amb molts espais. El Kiel seguia el model barceloní coincidint amb la presència de Jallouz, cada cop més entonat.

El ball de bastons, de superioritats i errors acumulats ha tingut una petita pausa després del descans (13-14), quan el Kiel de l'Sparkassen ha aparegut per posar el seu rival a uns mil·límetres de l'eliminació. La història dels primers minuts del xoc s'ha repetit: dues pèrdues de pilota i parcial d'1-4 (14-18) en contra.

Mateixa situació i problemes. Els de Pascual ara sí que s'han vist fora d'Europa i han fet mà de mesures dràstiques. En aquest equip, l'antídot sempre arriba i arribarà des de la defensa. En aquest cas amb un dibuix 2:4, amb doble defensa fixa sobre Cañe i Duvjnak, forçant Marko Vujin i el jove Dissinguer a prendre decisions des de lluny.

Un segon temps per emmarcar

La pissarra ha dictat les accions de les cinc següents possessions. La tasca d'un enorme Ariño recuperant pilotes i pujant al contraatac ha canviat la cara al Barça, ara capaç de córrer i ofegar els 'zebres', que han començat a empetitir-se i a perdre temps. Així, els vigents campions han tirat d'èpica per tornar al partit (19-19), blaugrana durant els 15 últims minuts.

Del 20-19 al 27-24 amb un parcial de 2-0 que ha embogit l'ambient encara més. Ho ha tingut. El Barça, constant amb Pérez de Vargas, ha tingut el bitllet classificatori a la mà. Sigurdsson ha fet el 31-26, que ha donat provisionalment el triomf absolut al seu equip després de culminar una reacció blaugrana rodona. Però Cañellas (6 dianes), que gairebé no ha tingut la pilota a les mans, ha anat sentenciant la funció a còpia de gols forçats. I Landin, que ha estat a la banqueta durant gran part del segon temps, ha reaparegut per acabar de tancar la paradeta.

Campió de lliga en el moment menys esperat

Tot i l'eliminació i la decepció, el Barça ha pogut celebrar el títol de la Lliga Asobal Bauhaus després de la derrota del Natuhouse a la pista de l'Ademar de Lleó (29-26). Els blaugranes, que són líders amb nou punts més que els de la Rioja, han revalidat la competició domèstica a falta de quatre jornades (vuit punts en joc).