MÓN
Internacional 06/05/2011

La CIA espiava Bin Laden des de l'agost

La intel·ligència nord-americana estudiava els moviments del líder d'Al-Qaida des d'una casa propera al complex on va ser assassinat

Redacció
1 min
Policies pakistanesos davant el complex on va morir Bin Laden / EFE

BarcelonaLa CIA tenia un pis franc a la ciutat d'Abbottabad per a un petit grup d'espies que van vigilar de manera exhaustiva des de l'agost els moviments de la residència en què va ser assassinat Bin Laden, tal com avança el diari nord-americà Washington Post en l'edició digital.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Segons el funcionari citat pel diari nord-americà, el pis franc ha estat tancat des que Bin Laden va ser mort, en part per la preocupació per les propietats de la CIA després de la intervenció, però també perquè l'agència dóna per conclòs el treball. "El treball de la CIA era detectar i posicionar", utilitzant la terminologia que utilitzen els membres de les forces d'operacions especials per identificar i localitzar un objectiu d'alta prioritat. "El treball d'intel·ligència va ser tan complet com havia de ser, i els tocava als militars acabar amb l'objectiu", explica la font oficial.

L'habitatge va ser rastrejat des de l'agost de totes les formes possibles a partir d'imatges via satèl·lit, fins i tot amb escoltes per identificar les veus en l'interior. L'esforç va ser tan intensiu i costós que la CIA va recórrer el passat desembre al Congrés dels EUA per assegurar-se que tindrien centenars de milions de dòlars de pressupost per finançar l'operació. La majoria de l'operatiu de vigilància va continuar en marxa fins que, diumenge passat, Bin Laden va morir en una operació en què van intervenir les ordres especials nord-americans coneguts com Navy SEAL a la residència en què s'ocultava, als afores d'Islamabad, la capital del Pakistan.

stats