Internacional 27/05/2016

El G-7 alerta que el Brexit suposaria un "greu risc" per al creixement econòmic global

Els líders dels països més poderosos del món coincideixen que "una sortida del Regne Unit de la UE podria revertir la tendència cap un increment del comerç i la inversió"

Ara
2 min
Foto de família dels líders del G-7 i els representants de la UE reunits al Japó

Barcelona"Una sortida del Regne Unit de la UE podria revertir la tendència cap a un increment del comerç i la inversió global, i els llocs de treball que creen, i suposaria un greu risc per al creixement". Aquesta és l'única però contundent consideració que aquesta matinada (hora catalana) han fet al Japó els líders del G-7 en referència al Brexit. La sentència, inclosa a la declaració final de la trobada, de 32 pàgines, és significativa, perquè el tema del referèndum britànic no estava inclòs en l'agenda oficial de la cimera.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El grup de països més poderosos del món (els Estats Units, Alemanya, França, Itàlia, el Regne Unit, el Canadà i el Japó), han coincidit en el desig que el Regne Unit es quedi a la Unió Europea, segons ha confirmat en declaracions recollides per Reuters la cancellera alemanya, Angela Merkel, que ha matisat: "La decisió, però, serà dels votants britànics".

Les possibles conseqüències econòmiques negatives del Brexit són un dels arguments habituals dels defensors de la permanència a la UE del Regne Unit, encapçalats pel primer ministre britànic, David Cameron, present a la reunió del G-7. "És evident que la nostra sortida tindria un impacte negatiu. Som una gran nació comercial, i el 40% dels nostres productes s'exporta al mercat únic", ha subratllat el líder conservador en sortir de la trobada, i ha insistit que "la millor opció per al Regne Unit és quedar-se a la UE i reformar-la des de dins".

Solucions globals a la crisi de refugiats i contra el desafiament terrorista

En una cimera centrada en la voluntat d'impulsar el creixement econòmic global, els líders del G-7 també han demanat incrementar l'assistència "global" als refugiats i alleugerir la pressió migratòria que ara reben països com Itàlia o Grècia. La solució, per als mandataris reunits, passa per anar a "l'arrel de les causes" del drama humanitari, a través de la prevenció de conflictes, l'estabilització i la promoció de la pau en països com Síria o l'Iraq. El G-7 també ha demanat al Banc Mundial que desenvolupi una plataforma que permeti augmentar les eines de les quals disposa per assistir els països que reben refugiats.

Un altre dels resultats de la reunió al Japó ha estat un pla d'acció per combatre el terrorisme i l'extremisme violent, que inclou més intercanvi de la informació dels serveis d'intel·ligència i més cooperació en l'àrea de seguretat fronterera. El G-7 ha destacat la necessitat de fer front al "preocupant augment del nombre d'atacs terroristes, especialment aquells perpetrats en llocs vulnerables". Una "amenaça per a la seguretat global" que demana "més esforços coordinats i a nivell col·lectiu", que a més de a les autoritats nacionals incloguin el sector privat, organitzacions civils i la societat en el seu conjunt.

La trobada també ha servit, entre d'altres, per exigir a Corea del Nord que eviti "noves accions provocadores" –en referència al seu creixent programa d'armes nuclears–, instar Veneçuela a resoldre la seva crisi interna i respectar els drets humans i reforçar el compromís dels països signants de la declaració final amb l'Acord de París contra el canvi climàtic.

stats