VIATGE A L’ÀFRICA
Internacional 30/11/2015

El Papa prova de rebaixar la tensió en una República Centreafricana en guerra

Ara
2 min
El Papa prova de rebaixar la tensió en una República Centreafricana en guerra

BarcelonaUna crida a la unitat

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

“Unitat, dignitat i ocupació” és el lema de la República Centreafricana, l’última parada de la gira pel continent africà que ha fet el papa Francesc. Ahir va referir-s’hi com una “brúixola segura per a les autoritats que han de guiar els destins del país” fins a la superació del conflicte interreligiós que viu. Concretament, es tracta d’una guerra entre milícies cristianes i musulmanes que ha provocat milers de morts i prop d’un milió de desplaçats i refugiats només en els últims dos anys.

La visita del pontífex era clau, perquè s’esperava que rebaixés la tensió i aconseguís crear les condicions de seguretat necessàries de cara a celebrar un referèndum constitucional el 13 de desembre i eleccions presidencials el dia 27. Tot plegat d’una importància cabdal per al futur de tota la regió.

És en aquest context que el Papa es va reunir amb la presidenta de la transició, Catherine Samba-Panza, i membres del cos diplomàtic, i va felicitar-los pels “esforços” fets en aquesta etapa. Des del palau presidencial, el pontífex va dir que “s’ha de viure i construir tenint en compte la meravellosa diversitat del món, evitant la temptació de tenir por dels altres, del que no ens és familiar, del que no pertany al nostre grup ètnic”.

Més tard, en una missa oficiada a la catedral de Bangui, va sentenciar: “Faig una crida a tots els que empunyen injustament les armes d’aquest món: abandonin aquests instruments de mort”. I va afegir: “Armin-se més aviat amb la justícia, l’amor i la misericòrdia, garanties autèntiques de la pau”.

Les autoritats demanen perdó

Per la seva banda, Samba-Panza va demanar “perdó” en nom de la classe dirigent i dels responsables del que ella mateixa va anomenar “descens als inferns”, en referència a la violència que viu el país. Així, va animar la resta de ciutadans a fer el mateix. “Tots els fills i filles d’aquest país han de reconèixer les seves faltes i demanar perdó, un perdó sincer, la benedicció del qual es transformarà en un nou paviment per a la reconstrucció del país”.

L’espiral de violència havia començat amb el derrocament de François Bozizé el març del 2013 a mans dels rebels de majoria musulmana, contra qui es van alçar després les milícies cristianes. “Confesso tot el mal que s’ha fet aquí en el curs de la història i demano perdó des del fons del meu cor”.

stats