Internacional 28/02/2017

Trump vol gastar més en defensa

Proposa un fort augment del 9% per “mantenir Amèrica segura” i “començar a guanyar guerres”

Núria Ferragutcasas
3 min
Trump aquest dilluns en un acte a la Casa Blanca.

Washington“No guanyem mai cap guerra. No lluitem per guanyar -va afirmar ahir el president dels Estats Units, Donald Trump-. Hem de començar a guanyar guerres altre cop”. Per això vol que el Congrés aprovi un fort augment de la despesa en Defensa de 54.000 milions de dòlars, és a dir, un 9% més del previst. La proposta, inclosa en el seu projecte de pressupostos per a l’any fiscal 2017 -que s’inicia l’1 d’octubre-, comportarà retallades en programes interiors i en l’ajuda nord-americana a l’exterior.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Aquesta nit explicarà el pla per incrementar la despesa militar i altres prioritats del seu govern per als pròxims mesos en el seu primer discurs de l’estat de la Unió. Davant els membres de les dues cambres legislatives tindrà l’oportunitat de prendre altre cop la iniciativa després d’un primer mes de presidència caòtic.

Primera potència militar

Els Estats Units són el país del món que gasta més en Defensa. La seva despesa militar el 2015, uns 596.000 milions de dòlars, supera de llarg la d’altres potències -per exemple, triplica el pressupost de la Xina i és set cop més gran que el de Rússia-, segons el think tank SIPRI, amb seu a Estocolm. Trump, però, no ho considera suficient.

“Aquest pressupost és l’expressió de la meva promesa de mantenir segura Amèrica. Inclourà un augment històric de la despesa en Defensa”, va subratllar el mandatari després d’una reunió amb governadors a la Casa Blanca. El seu govern pensa retallar les partides de diferents agències, especialment la de Medi Ambient, i en ajuda a l’exterior. “Farem més amb menys. Aprimarem el govern”, va dir.

En les pròximes setmanes el seu equip presentarà els detalls del seu projecte de pressupost. Aquest document, però, és tan sols el punt de partida d’un llarg debat pressupostari al Congrés. Els legisladors són els que tindran l’última paraula. Les retallades proposades per Trump toparan, molt probablement, amb una gran oposició dels demòcrates i potser d’alguns membres del seu partit. A més, per augmentar la despesa militar necessitarà que les dues cambres eliminin o augmentin els límits que van posar a aquesta partida el 2011.

Impostos i reforma sanitària

A part de la seva proposta per reforçar l’exèrcit i les forces de seguretat, Trump també té previst parlar dels plans per retallar els impostos i per derogar la reforma sanitària impulsada pel seu antecessor, Barack Obama, coneguda com a Obamacare. De fet, el president nord-americà està treballant amb els líders republicans al Congrés per assegurar-se aquestes dues grans propostes legislatives. No li serà fàcil, ja que el seu partit s’ha mostrat dividit sobre els detalls d’aquestes legislacions. Mentre que alguns legisladors republicans volen una ràpida derogació de la polèmica llei sanitària que ofereix cobertura mèdica a uns 20 milions de persones, n’hi ha d’altres que creuen que cal tenir un pla alternatiu abans de fer el pas.

S’espera que Trump també utilitzi el parlament d’avui per tornar a subratllar la seva agenda nacionalista, que resumeix amb l’eslògan “Amèrica primer”, una barreja de nacionalisme econòmic i defensa de les fronteres del país.

George Bush defensa la llibertat de premsa

L’expresident dels EUA George W. Bush va defensar ahir que la premsa és “indispensable” per a la democràcia davant dels violents atacs que li dispensa Donald Trump, que l’acusa d’esbiaixada. “Considero que els mitjans són indispensables per a la democràcia; necessitem uns mitjans independents que demanin explicacions al poder, que pot ser molt addictiu i corrosiu”, va dir Bush en una entrevista a la cadena NBC. El polític va explicar que, justament, una de les coses a les quals va dedicar “molt de temps” com a president va ser a “intentar convèncer persones com el president rus, Vladímir Putin, que acceptessin la idea d’una premsa independent”. “I és una mica difícil dir als altres que han de tenir una premsa independent, lliure, quan no estem disposats a tenir-la nosaltres”, va afegir Bush, que va evitar criticar amb duresa Trump, tot i que no li va donar suport durant la campanya i no el va votar a les eleccions, encara que tampoc va votar Hillary Clinton.

stats