ESTATS UNITS
Internacional 26/07/2016

Les bases demòcrates recelen de Clinton

Sanders és esbroncat per alguns dels seus seguidors després d’instar a votar per l’aspirant demòcrata

Núria Ferragutcasas
4 min

WashingtonSi una part de l’elit del Partit Republicà recela del seu candidat, Donald Trump, en el cas de la candidata demòcrata, Hillary Clinton, són una part de les bases del Demòcrata. Les manifestacions contra ella d’alguns dels seguidors del seu rival, el senador Bernie Sanders, el primer dia de la convenció demòcrata a Filadèlfia van revelar que encara té feina per unir tots els demòcrates darrere la seva candidatura.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Tot i que Sanders ja ha expressat el seu suport a Clinton, molts dels seus partidaris asseguren que no ho faran o que necessiten més temps per fer el pas. “Volem Bernie”, van cridar alguns assistents a la reunió del senador veterà, autodeclarat socialista, amb delegats demòcrates.

Sanders, que va rebre una forta esbroncada després de demanar el vot per Clinton, va intentar calmar els ànims entre els seus partidaris i va advertir que Donald Trump és un “demagog”, un candidat “massa perillós” per no fer res. En el seu discurs d’aquesta matinada, tenia previst insistir en aquest mateix argument, però també afirmar que “la revolució política” iniciada amb la seva candidatura continua.

Centenars de seguidors de Sanders han arribat a Filadèlfia, la ciutat que acull la convenció demòcrata fins dijous, per mostrar el seu descontentament amb l’elecció de Clinton com a candidata demòcrata i protestar per unes primàries que creuen que no van ser justes. Alguns dels manifestants demanaven fins i tot empresonar l’excap de la diplomàcia nord-americana com van fer la setmana passada els votants republicans a Cleveland durant la celebració de la seva convenció. “Nomineu Sanders o perdreu aquest novembre”, deien alguns.

La dona del president Obama, Michelle Obama, va fer un discurs molt emotiu en suport de la candidata Hillary Clinton i fent valer la carta racial: "Cada dia em llevo en una casa [la Casa Blanca] construïda per esclaus", va dir aixecant els aplaudiments de bona part de l'audiència de Filadèlfia. En aquesta línia, va parlar de les seves dues "filles, joves, negres" que "donen per fet" que el seu pare serà substituït per una dona a la presidència del país.

Un altre dels discursos més esperats de la nit era el de la senadora Elizabeth Warren, símbol de l'ala més progressista dels demòcrates, encara que finalment la seva intervenció no va ser tan aclamada com les de Sanders i la primera dama.

Les bases demòcrates recelen de Clinton

Warren va advertir a Trump que "aquest novembre els nord-americans aniran després d'ell" per deixar-li clar que un "home així no pot ser mai president dels Estats Units", a l'acusar el magnat de dedicar-se a "encendre els ànims" per ampliar les divisions, l'odi i la por al país.

Els demòcrates esperaven presentar-se més units que els republicans. Tot i així, la publicació de missatges electrònics de la cúpula del partit a Wikileaks han encès les bases demòcrates més progressistes que van votar per Sanders i ha causat la dimissió de la seva cap, la legisladora de Florida, Debbie Wasserman Schultz. Alguns dels correus piratejats revelen que alguns responsables de la secretaria del partit haurien intentat perjudicar Sanders per afavorir Clinton.

Rússia irromp a la campanya

La campanya de Clinton va assegurar ahir que Rússia ha llançat aquest atac cibernètic contra el seu partit per influir en les eleccions presidencials. Alguns experts independents, segons el diari The New York Times, han corroborat aquesta versió i l’FBI va assegurar que ha obert una investigació sobre un atac cibernètic que considera que podria formar part d’altres intrusions russes detectades contra organitzacions polítiques nord-americanes.

Sigui com sigui, un nou afer de missatges electrònics ha entelat la campanya de Clinton i complica els seus objectius d’unir el partit i millorar la seva imatge, ja que més d’un 60% dels nord-americans no confia en ella. Caldrà veure si en els pròxims dies pot arreglar aquest inici tumultuós de la seva coronació com a candidata a la Casa Blanca.

Les enquestes de YouGov i Pew Research mostren que una gran majoria dels votants de Sanders, entre un 57% i un 90%, optaran per Clinton aquest novembre. Així, la divisió seria menys intensa del que mostren les imatges dels carrers de Filadèlfia, però les protestes deixen clar que la unitat del Partit Demòcrata té esquerdes per resoldre.

Com Sanders, Elizabeth Warren, la senadora de Massachusetts, admirada per l’ala més progressista del partit, pensava ajudar a tancar aquestes esquerdes amb el seu discurs. Tots dos creuen que el gran enemic a batre és Donald Trump.

El candidat republicà lidera ara les enquestes i pressiona Clinton. L’ex primera dama necessita convèncer els nord-americans que ella és la millor opció per reduir les desigualtats econòmiques i racials que viu el país. Els Obama, que continuen sent populars, l’ajudaran. Ahir va ser el torn de Michelle.

Una aliada clau per unir els demòcrates

Elizabeth Warren s’ha convertit en una aliada clau de Hillary Clinton tant per unir el partit com per atacar el candidat republicà, Donald Trump. La senadora de Massachusetts, una política respectada entre les bases demòcrates per la seva lluita contra la influència de Wall Street en la política americana, ha assegurat que farà tot el possible perquè Donald Trump no sigui president.

Clinton, finalment, va decidir no triar-la com la seva número dos, però li ha reservat un paper estel·lar a la convenció i a la seva campanya. L’anomenada “dama progressista” havia de pujar a l’escenari demòcrata aquesta matinada per fer el discurs principal de l’obertura de la festa del partit -Barack Obama va fer el mateix en la convenció del 2004. S’esperava que Warren ataqués les credencials del candidat republicà, Donald Trump i demanés la unió dels demòcrates per obtenir un triomf de Clinton al novembre.

Trump remunta i lidera les enquestes

Donald Trump ha obtingut un fort impuls a les enquestes després de la convenció republicana. Dos sondejos de les televisions CNN i CBS, publicades ahir, li donaven un avantatge de tres i un punt, respectivament, sobre la seva rival, Hillary Clinton. Una altra del diari Los Angeles Times augmentava el seu lideratge fins als quatre punts.

Abans de la festa republicana, Clinton tenia una intenció de vot d’uns tres punts superior a la de Trump. Aquest canvi en una setmana és habitual i caldrà veure si la demòcrata pot recuperar la seva distància un cop finalitzi la convenció del seu partit. Tot i així, els sondejos mostren que la cursa serà disputada.

stats