LA TEMPORADA QUE VE A LA TELEVISIÓ
Mèdia 25/06/2011

Ariadna Oltra: "Cal fer la informació atractiva, però sense caure en l'espectacle"

Referents "No he estat mai mitòmana i no tinc un únic referent que vulgui seguir" Fórmula "Mantindrem el fet d'estar enganxats a l'actualitat tot el matí"

àlex Gutiérrez M.
3 min
Oltra presenta actualment el Telenotícies vespre .

Ariadna Oltra va entrar a TV3 per fer una substitució d'estiu i ja ha fet tota la seva carrera a la casa. Actualment presenta el TN vespre per cobrir la baixa per maternitat de Raquel Sans, però al setembre encararà un repte encara més important: conduir Els matins de TV3, després que Josep Cuní faci el salt a 8TV.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Quant de temps va necessitar per pensar si acceptava la proposta de presentar Els matins ?

M'ho van plantejar un migdia i, mentre m'ho explicaven, ja em van preguntar si m'hi veia. La veritat és que no vaig demanar 24 hores: ja els vaig dir que comptessin amb mi.

Quins seran els elements claus de la seva proposta?

No es diferenciarà gaire del que ha estat aquests anys: mantindrem el fet d'estar enganxats a l'actualitat tot el matí. L'espectador sap que si durant el matí passa alguna cosa pot connectar amb el programa i hi trobarà un seguiment. També és fonamental el rigor en la informació i buscar la màxima proximitat amb l'espectador.

La proximitat pot caure en la deriva del populisme. Quina és la millor vacuna contra l'espectacularització de les notícies?

Tenir clar que informem i que ho fem des del respecte als protagonistes del que expliquem. Crec que cal fer la informació atractiva, però sense caure en l'espectacle.

No retocarà la fórmula Cuní?

És que la fórmula Cuní és tan complexa com la de la Coca-cola! El programa que està fent està molt adaptat a ell. Però és evident que, a part de la trajectòria, som perfils diferents i això es notarà.

Qui serà la seva Rahola?

No ho sé, no sé encara qui podria fer d'aquest contrapunt. Sí que molts se sorprenen que hi hagi dues dones al capdavant. Ara per ara és el que potser sobta més.

En tot cas, els més de vint anys que es du amb el seu antecessor també s'han de notar en el resultat...

Sí, però no crec que el públic canviï substancialment. Potser s'hi enganxa algú nou, però hem de tenir molt clar que la gent que ens mira durant el matí té un perfil molt determinat: més jove les primeres hores, i després canvia.

Té referents periodístics que l'inspirin?

Mai he estat mitòmana i no crec que tingui un únic referent que vulgui seguir com a model. Tot el consum que faig de mitjans el vaig absorbint.

Quines són les ambicions a llarg termini d'algú que als 30 anys ja condueix un magazín matinal?

No ho he planificat, així que tampoc no tinc plans a llarg termini. Tot m'ha vingut bastant per sorpresa. No puc dir que no sigui ambiciosa, perquè tinc ganes de fer moltes coses, però no em marco metes concretes. M'he acostumat a no pensar a llarg i mitjà termini.

Creu que l'agenda periodística està massa dominada per la política (o pels polítics)?

Els mitjans hem d'informar de política i del que fan els polítics: ells han estat triats pels ciutadans, i es deuen a ells. I la nostra feina és mostrar com es posicionen en els reptes que planteja la societat, quines solucions donen als nous problemes, preguntar-los per les seves contradiccions... De política se n'ha de parlar, i dels polítics, també... però sense entrar en el joc d'una dialèctica de retrets que no porta enlloc, això s'ha d'evitar.

Quin és el seu mètode per suportar les pressions polítiques?

Doncs només et puc dir que fins ara no les he patit directament...

Deixi'm acabar amb una pregunta de servei públic: a quina temperatura posarà l'aire condicionat?

[Riu.] No a l'extrem del Cuní, que ho ha fet famós, però jo també sóc de posar-lo fort, perquè passo calor. Cal tenir en compte que els focus ens apunten directament i que estem en tensió pel directe. No seran els 18 graus del Cuní, això sí.

stats