Mèdia 17/09/2012

Jordi Pujol: "Vull que els meus néts vulguin ser catalans i que ser català valgui la pena"

L'expresident de la Generalitat mostra la seva cara més reflexiva, íntima i autocrítica, sense parlar de política, al primer lliurament del programa 'El convidat' aquesta temporada

Ara
2 min
Albert Om visitarà Jordi Pujol al primer capítol de la temporada

Barcelona"La gent no s'ho creu, però jo sóc crític amb mi mateix." És una de les sentències que deixa anar a 'El convidat' emès aquest dilluns un Jordi Pujol més reflexiu i autocrític que mai, serenament autocrític.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

En el primer lliurament de la nova temporada del programa d'Albert Om, l'expresident de la Generalitat ha respectat el pacte que li proposava el periodista convidat: no parlar de política. De manera que ha tingut l'ocasió de reflexionar sobre religió i fer balanç vital.

"Li preocupa si parlen malament de vostè?", li ha preguntat Om. "Sí, perquè potser m'hauré de preguntar si tenen raó. Segur que ningú parlarà bé de mi al 100%", ha respost amb el somriure murri amb què sol acabar –o deixar a mitges– les seves frases.

"Encara puc espatllar la meva biografia"

La reflexió ha continuat després. "Jo encara puc espatllar la meva biografia... o la puc millorar". "Com la pot millorar?" "No ho sé, ni em preocupa. Em preocupa una altra cosa. Potser seria bo que ja no digués absolutament res. O em pregunto què puc dir que sigui bo per al país i no dolent", ha reblat.

Té 17 néts i diu que no sap en quina Catalunya viuran. "No ho sé, això no és feina meva, pregunti-ho a un d'aquests que tenen una bola [de vidre]. La meva feina és fer que vulguin seguir sent catalans i que ser català valgui la pena", ha rematat.

A Premià, el poble de la mare Soley

L'escenari de gairebé tot el programa ha estat la casa de Premià de Dalt on Pujol i la seva dona, Marta Ferrusola, han passat l'estiu. Premià és el poble de la mare de l'expresident i, per tant, "territori Pujol", segons afirma la seva dona en un moment del programa. Queralbs, en canvi, és "territori Ferrusola".

El matrimoni ha protagonitzat en diversos moments del programa escenes domèstiques amb petites discussions –qui mana més, les camises a l'estiu han de ser de màniga curta o poden ser de màniga llarga, quantes vegades al dia llegeix el diari l'expresident– acompanyades de mitges rialles.

A la cuina: pa sol o amb tomàquet?

Una de les escenes es produeix a la cuina, on Ferrusola prepara una truita de patates i "llucet petit" per al sopar de dissabte. Un moment en què ella i Pujol discuteixen sobre si l'expresident s'unta o no s'unta el pa amb tomàquet quan s'ha de fer un entrepà i la seva dona no hi és. L'estira-i-arronsa ha quedat en l'aire, i no s'ha desfet la incògnita.

stats