NOU PROJECTE TELEVISIU
Mèdia 02/05/2012

Marc Clotet, sota les bombes de Gernika

Diverses cadenes autonòmiques, entre les quals hi ha TV3, produeixen Gernika bajo las bombas. Marc Clotet protagonitza aquesta minisèrie que recorda el bombardeig que hi va tenir lloc ara fa 75 anys.

A.c.r.
3 min
Marc Clotet, sota  les bombes de Gernika

BARCELONA.Just quan s'acaben de commemorar els 75 anys del bombardeig que va arrasar Gernika el 26 d'abril del 1937, les bombes estan a punt de tornar a caure sobre la ciutat basca, convertida des de llavors en símbol de la crueltat de la guerra. Aquest cop, però, hi cauran sense causar cap víctima, ja que el bombardeig formarà part del rodatge de la minisèrie Gernika bajo las bombas , que protagonitza l'actor català Marc Clotet i que coprodueix la radiotelevisió pública basca (EITB) juntament amb TV3 i altres cadenes autonòmiques, com l'andalusa Canal Sur i la gallega TVG, a més de les productores Erpin 360º, Vértice Cine i Baleuko.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

La sèrie vol identificar-se amb "la defensa dels valors democràtics, la reivindicació de la memòria històrica, la defensa del que suposa Gernika com a símbol de pau i de lluita contra la guerra i contra la violència", explicava el director general d'EITB, Alberto Surio, en declaracions a la mateixa cadena. En el mateix sentit, la consellera basca de Cultura, Blanca Urgell, espera que Gernika bajo las bombas contribueixi a convèncer la societat que és possible superar "no només la violència" sinó també "les ferides que causa la guerra".

El rodatge, que es farà entre les ciutats de Sant Sebastià, Hernani, Oiartzun, Oñati i Burgos -i que, curiosament, no passarà en cap moment per Gernika-, va començar ahir i es preveu que s'allargui fins a mitjans de juny. La postproducció s'haurà de fer ràpidament i durant els mesos d'estiu, ja que la intenció és que Gernika bajo las bombas es projecti durant el Festival de Cine de Sant Sebastià, que tindrà lloc entre el 21 i el 29 de setembre, abans de l'estrena a la televisió basca, programada per a la tardor. Posteriorment, la minisèrie -que constarà de dos episodis de 75 minuts cadascun- es veurà també a TV3 i a les altres cadenes que hi han participat.

Història i ficció

El guió, obra de Luis Marías -que també dirigeix la producció- presenta diverses històries creuades i marcades pel bombardeig que va patir Gernika fa 75 anys. "La idea no és només explicar la gran història del bombardeig, sinó les petites històries de la gent que aquell dia era a Gernika, i com va transformar les seves vides", assegura Marías. Per això ha construït una llarga llista de personatges, alguns històrics, altres ficticis, que retraten la societat de l'època des de tots els punts de vista. Alhora, però, la sèrie pretén oferir una mirada universal sobre les conseqüències dels conflictes bèl·lics.

Encapçalant el repartiment de la producció hi haurà l'actor català Marc Clotet, que després de participar en les últimes temporades d' El cor de la ciutat , els darrers anys s'ha donat a conèixer a la televisió estatal gràcies a les sèries El comisario (Telecinco) i Física o química (Antena 3). A més, recentment ha estat nominat al premi Goya al millor actor revelació pel seu paper a la pel·lícula La voz dormida . Clotet explica que, a la minisèrie, el seu personatge "descobreix unes parts d'ell que ni ell mateix no sabia que existien", i considera que això li proporciona "una trajectòria preciosa".

Al costat de Clotet també participen a Gernika bajo las bombas el mallorquí Pep Tosar i un bon grapat d'actors bascos, com Aitor Mazo, Lander Otaola, Teresa Calo i Ramón Barea. El repartiment, però, és molt ampli i compta amb un total de 43 actors i més de 700 figurants.

stats