EL CONTROL DELS CONTINGUTS
Mèdia 19/09/2011

Multa rècord del CAC contra el tarot televisiu

El CAC ha imposat una sanció de 90.001 euros al canal Estil 9, del Grupo Godó, per emetre continguts esotèrics en la franja protegida. Mentrestant, el ministeri també reforça el control de continguts.

à.g.m.
2 min
Els programes de vidència només es poden emetre de les deu de la nit fins a les sis de la matinada (o fins a les set a la resta de l'Estat).

Barcelona.El ple del Consell Audiovisual de Catalunya (CAC) ha imposat una multa de 90.001 euros a Estil 9 per emetre continguts considerats esotèrics al migdia, és a dir, dins de l'horari de protecció infantil. Els fets van passar l'última setmana d'octubre del 2010.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

En el seu escrit d'al·legacions, Emissions Digitals de Catalunya -pertanyent al Grupo Godó, que és el que explota el canal- demanava l'arxiu de l'expedient i s'emparava en el fet que "en cap cas la conductora del programa es presenta com a vident", ja que efectivament en el programa se la presentava com a "consultora humanista". El CAC, tanmateix, va considerar que tot i així es tractava de continguts esotèrics, ja que "les tècniques utilitzades per solucionar els problemes plantejats provenen de disciplines no cien tífiques com la numerologia, l'horòscop, els minerals, els talismans, etcètera".

La multa de 90.001 euros és la més baixa dins de la categoria d'infraccions molt greus.

Enguany el CAC només ha ac tuat tres cops contra continguts inadequats. Ho va fer a l'abril denunciant Sálvame davant el ministeri d'Indústria, que és el que té les competències de control audiovisual. També manté obert un expedient per unes imatges del programa Arucitys , de 8TV. En concret, es va emetre un clip amb moments gore de sèries com The walking dead i Spartacus que podria resultar en una sanció per infracció "molt greu" si finalment el CAC estima que es van passar imatges de violència gratuïta en horari protegit.

Indústria externalitza el control

Espanya és l'únic estat de la UE que no té una autoritat audiovisual independent. Les seves funcions les assumeix, mentrestant, el ministeri d'Indústria, que és el que atorga les llicències, a l'espera que es posi en marxa el Consell Estatal de Mitjans Audiovisuals (CEMA). Però el futur d'aquest organisme és incert, ja que el PP i les televisions privades hi estan obertament en contra.

Per tal que les dilacions en la creació d'aquest organisme no afectin el control dels continguts, el ministeri d'Indústria ha convocat un concurs públic amb el qual externalitza la tasca de seguiment i anàlisi de la programació de totes les TDT d'abast estatal. L'adjudicació es preveu per 5 milions d'euros i el contracte abraça del 2012 al 2014 i és prorrogable. La intenció de la mesura és millorar el control davant la proliferació de queixes de les associacions d'espectadors pels programes esotèrics i pornogràfics.

L'any passat, el ministeri va obrir 30 expedients que es van traduir en 98 infraccions a operadors. Aquestes sancions arriben a 2,4 milions d'euros (una quantitat que podria augmentar, perquè hi ha expedients oberts). La llei audiovisual estableix sancions que van des dels 500.001 fins al milió d'euros en cas de sancions greus.

stats