TELEVISIÓ
Mèdia 28/09/2016

Les arts plàstiques i la nostàlgia dels 80, al nou curs del 33

El canal també renova l’aposta pel cinema en versió original i pels documentals de qualitat

Joan Callarissa
3 min
Les arts plàstiques i la nostàlgia dels 80, al nou curs del 33

BarcelonaEl canal 33 estrena temporada amb programes nous, amb noves temporades d’alguns formats que ja existien a la cadena i amb seleccions de greatest hits dels espais amb més solera del canal. En el primer bloc hi ha dos noms propis: Art endins i Art endinsEl retrovisor. Dues estrenes d’aquesta temporada que se centren en àmbits molt diferents però que tant l’un com l’altre poden convèncer el públic general per com estan plantejats.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Debuts

Arts plàstiques i els canvis de la vida actual, les principals apostes

A Art endins el 33 es proposa “acostar l’espectador a l’immens patrimoni en arts plàstiques que hi ha a Catalunya”, explica la cadena. “Objectes de museus, fundacions, palaus, esglésies o col·leccions privades del país” seran els protagonistes del nou format al costat d’historiadors, restauradors i conservadors d’art, que tenen feines molt poc conegudes pel gran públic. A més de pintures del Palau Güell o del monestir de Sant Benet de Montserrat, el programa també entrarà en els fons de reserva de museus com els d’Olot, Lleida, Reus, Vic, Solsona, Figueres i Valls. Cada capítol explicarà a fons tres o quatre obres principals, tot i que algun cop hi haurà monogràfics.

En segon lloc, l’altra gran novetat d’aquest curs és El retrovisor, que se centra en els canvis que hi ha hagut en la vida quotidiana dels catalans des dels anys vuitanta. En cada episodi sis persones anònimes compartiran els seus records i anècdotes al voltant d’un tema concret com buscar feina, les lluites, la joventut, les comunicacions, la ciutat o el paisatge. Al llarg de 13 capítols de 25 minuts de durada “El retrovisor farà un exercici de memòria col·lectiva sobre les transformacions de la vida quotidiana”.

Programes que repeteixen

‘(S)avis’ i ‘La gent normal’ renoven temporada

El 33 es referma en alguns dels seus programes més coneguts. Entre aquests hi ha el de testimonis que presenta Agnès Marquès, La gent normal, que continuarà donant veu a persones conegudes que han passat per situacions complicades. També renova (S)avis, presentat per Josep Puigbó, que en aquesta nova entrega entrevistarà en profunditat persones tan conegudes com Jaume Figueras, Josep Maria Pou o Santiago Dexeus. Estrena la temporada l’arquitecte Ricardo Bofill. També veurem de nou Jaume Vilalta, que presentarà un any més Quèquicom, programa que fa onze temporades que està en antena. Entre altres temes, l’espai de divulgació científica aprofundirà en la contaminació de l’Ebre a Flix, en els bacteris de Riotinto o en el cub de Rubik.

El programa Latituds Latitudstambé torna i no abandona les problemàtiques socials de casa nostra amb reportatges dedicats a les empreses elèctriques locals, a l’espoli ecològic del territori català de la Sénia o a la problemàtica del turisme a Barcelona. Blog Europa, fet per estudiants catalans d’Erasmus arreu del continent, repeteix amb reportatges fets des de les ciutats habituals i, a més, altres com Hamburg, Chichester, Venècia, Maastricht, Cork i Rotterdam.

Documentals

Producció pròpia, històrics i peces internacionals premiades

El gènere documental és un dels protagonistes del 33 un any més. Al marge de la franja monogràfica 33 i..., que cada dia feiner a les 23.15 se centrarà en un tema -que pot anar “des de Cuba a Montserrat Roig”, avancen-, 60 minuts, Cronos i 60 minutsCronosEl documentals’acostaran al gènere des de diversos prismes. El primer programarà peces que tracten a fons qüestions d’abast mundial. Per exemple, emetrà Una causa Nobel, un espai -amb el Prix Europa 2015- que explora com funciona el comitè que entrega aquests guardons, o Pepe Mújica. El Presidente, que narra la història del polític uruguaià conegut com “el president més pobre del món”.

El segon espai se centra en documentals històrics. Aquesta temporada explicarà històries com la del polític nord-americà Joe McCarthy, la de la Tercera simfonia de Beethoven, o la de la reina Cristina de Suècia, una monarca “sense límits que està enterrada al Vaticà”. A El documental el 33 emet producció catalana. Amb el multipremiat Dead slow ahead proposa viatjar en el vaixell de càrrega Fair Lady, mentre que a Els Karamazoff mostra el Soho de Nova York als anys 70 vist per un grup d’artistes barcelonins.

Els programes de cinema vénen amb novetats destacables aquest curs. Cinema en VOS Cinema en VOSemetrà films com l’oscaritzat Indochina o Todas las mañanas del mundo, guanyador de set Césars. Àlex Gorina també hi serà un any més amb Sala 33, que aquesta temporada emetrà produccions catalanes com Biutiful i Mapa dels sons de Tòquio.

‘Greatest hits’

Una selecció de ‘Karakia’ i ‘Òpera en texans’ es reemetran al 33

La cadena pública té programes amb una llarga trajectòria que han aconseguit un públic fidel. Entre aquests formats hi ha programes com Karakia, que ensenya la cultura de comunitats estrangeres que viuen a Catalunya a través de la gastronomia. També repetirà a la graella Òpera en texans, que acosta el món del bel canto als més inexperts. També Catmúsica oferirà algunes peces de música clàssica ja emeses.

stats