09/07/2016

La direcció de Catalunya Ràdio i el consell de la CCMA signen la pau

4 min
La direcció de Catalunya Ràdio i el consell de la CCMA signen la pau

BarcelonaNomés falten cinc dies laborables perquè s’acabi la temporada regular a Catalunya Ràdio i l’emissora encara no ha pogut tancar la seva graella de cara al curs que ve. Les tensions internes entre la direcció de l’emissora i el consell de govern de la Corporació han bloquejat durant prop de dos mesos la reordenació de l’oferta de cara al setembre. Les intervencions del president Carles Puigdemont i de la consellera de Presidència, Neus Munté, han sigut determinants per aturar un conflicte que tenia el seu origen en la pugna entre un sector de CDC i ERC pel control del mitjà.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

La paràlisi es va saldar amb el fitxatge d’Albert Om per part de RAC1. Tot i que tenia una proposta tancada amb Saül Gordillo, director de Catalunya Ràdio, el comunicador la va retirar en constatar que el consell no era capaç de sotmetre-la a votació. Ahir les dues parts en conflicte van aprofitar el seu pas per la comissió de control de la CCMA per enterrar les destrals de guerra i escenificar unitat.

Aquest desglaç comença a donar resultats: l’emissora té enllestit el fitxatge de Jordi Costa i Sònia Gelmà -actualment a RAC1- perquè assumeixin un programa d’esports de 7 a 9 del vespre, segons ha pogut saber en exclusiva l’ARA. Aquest espai serà el que faci la competència justament a Om, que havia d’ingressar a Catalunya Ràdio.

Tanmateix encara queda per resoldre dues peces sensibles de la graella. La graella ideada per Gordillo contemplava la supressió del programa La vida, de Sílvia Cóppulo, i la reubicació de la periodista a una altra franja. La periodista Mariola Dinarès, actualment segona veu a El suplement dels caps de setmana, assumiria un programa d’una a dues del migdia si finalment es completa el canvi. També hi ha en joc la continuïtat o canvi d’hora de Les mil i una nits de Maria de la Pau Janer.

Les dues professionals afectades van reclamar la continuïtat dels seus projectes per canals alternatius a la direcció de l’emissora, cosa que va generar el pols entre Gordillo -nomenat a proposta d’ERC- i el consell -dominat per consellers elevats al Parlament a proposta de CDC-. Des del Govern, però, es veia amb mals ulls que s’evidenciés aquesta fractura entre els dos partits de JxSí i per això es va intervenir per suavitzar la posició del consell (sobre la qual hi té encara ascendència el sector convergent liderat per Francesc Homs, secretari general de Presidència quan es va configurar l’actual cúpula de la CCMA).

Així mateix, l’emissora viu també pendent de la renovació de Mònica Terribas al capdavant d’ El matí de Catalunya Ràdio. La direcció busca mantenir-la a la graella, però el consell de govern renegocia les condicions amb la periodista, d’acord amb la nova normativa de contractació de la Corporació.

La mala maror es va esmentar diversos cops durant la sessió de control d’ahir. La diputada Jéssica Albiach va criticar les interferències polítiques en la confecció de la graella i va acusar Núria Llorach, presidenta en funcions de la CCMA, “d’afavorir el grup Godó, potser no activament però per deixadesa”. Llorach va negar la major i no va admetre tensions entre ella i Gordillo: “No hi ha cap discrepància en el consell de govern i la direcció de Catalunya Ràdio pel que fa a la graella de la nova temporada”.

Aquesta declaració pacificadora arriba tres setmanes després de l’episodi de màxima tensió que es va viure quan va transcendir als mitjans una carta escrita per Gordillo als consellers de la Corporació, en què qualificava la situació de paràlisi i la renúncia a fitxar Om com a “lamentable i indignant”. Ahir la presidenta en funcions de la Corporació, Núria Llorach, va llegir una disculpa de facto de Gordillo. “Es tracta d’una comunicació interna. Si en algun moment hagués temut la possible publicació del contingut de l’e-mail, no m’hauria expressat en aquests termes”.

TV3 no vol pagar “ni un euro” pel sondeig a peu d’urna

Les enquestes a peu d’urna que es van fer públiques a les 8 del vespre tenien una clàusula que en rebaixa el preu en funció de la desviació dels resultats finals. Tenint en compte que no es van aproximar a la realitat, la Corporació té la intenció de reclamar de manera que no els correspongui pagar “ni un euro”, segons va explicar ahir Llorach. El cost total del sondeig encarregat per les autonòmiques era de 380.000 euros, dels quals TV3 n’aportava uns 42.000.

Ciutadans, molest amb una trama de la sèrie ‘Cites’

La diputada Sonia Sierra va denunciar paral·lelismes entre una trama de la sèrie Cites i el seu partit, Ciutadans. En concret es queixava perquè un dels personatges, homosexual, veia com el seu partit li posava problemes per sortir de l’armari. El fet que les parets de fons que apareixien en dues escenes fossin de color taronja o que es digués que el partit havia sorgit de la ciutadania van molestar Sierra. El director de TV3, Jaume Peral, va negar el paral·lelisme.

El PP recela que TV3 parlés de Rodalies en campanya

Esperanza García, del PP, va mostrar-se suspicaç pel fet que els Telenotícies dels dies 15 i 16 de juny incloguessin un reportatge extens sobre el caos de Rodalies: “Les expectatives electorals dels independentistes eren fluixes, se’ls havia de donar un cop de mà”, va dir. Peral va recordar que es tractava d’un reportatge d’investigació sorgit arran de l’obtenció d’uns documents exclusius i que hauria sigut inadmissible silenciar aquest assumpte durant la campanya.

stats