MITJANS PÚBLICS
Mèdia 22/04/2015

Els productors denuncien que TV3 ha paralitzat la compra de projectes

La congelació, derivada del conflicte de la Corporació amb els treballadors, amenaça de frustrar projectes que depenen del compromís televisiu per poder demanar subvencions

àlex Gutiérrez
3 min
Una seixantena de productors han llegit el manifest / PROA

BARCELONA"Els productors diem prou". Aquest ha estat el crit d'alerta llançat pels representants de les empreses audiovisuals del país, que temen ser els damnificats pel nou conflicte entre TV3 i els treballadors. Una seixantena de productors omplien la sala de premsa del Col·legi de Periodistes per llegir el manifest en què expliquen que "està en perill" un teixit industrial que dóna feina a 27.000 treballadors. El col·lectiu es queixa que, des del 2010, la inversió de TV3 en continguts ha caigut el 56%. "Hem intentat seguir donant les mateixes hores de programació i la mateixa qualitat", explicava Raimon Masllorens, el president de la federació de productors PROA.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

L'amenaça que plana ara sobre els productors és l'enquistament d'una nova baralla entre TV3 i la plantilla. El Suprem va anul·lar la rebaixa del 5% del salari que s'aplicava als treballadors de Catalunya Ràdio des del 2011, la qual cosa ha mobilitzat els treballadors de TV3 per aconseguir el mateix tracte. Segons càlculs de la direcció de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), això podria tenir un cost, per als propers anys, de fins a 41 milions d'euros. En una nota de premsa emesa la setmana passada, TV3 vinculava haver de pagar aquest cost laboral amb una altra retallada en les partides destinades a comprar programes i cinema als productors.

El calendari, a més, juga en contra de les empreses audiovisuals. Aquests dies hi ha diverses convocatòries d'ajuts, als quals és més fàcil optar-hi si es presenta el projecte amb el suport firmat d'una televisió, ja que això en garanteix la difusió. Però TV3 ha aturat la signatura d'aquestes cartes de compromís, amb la qual cosa els productors temen també perdre l'opció d'unes subvencions que, en la majoria de casos, són imprescindibles per poder tirar els projectes endavant. Des de TV3 se'ls ha dit que confien a resoldre la situació en unes setmanes, però aquest pot ser un termini excessiu, a parer dels responsables de les companyies audiovisuals. "Si triguen gaires setmanes, potser ja no ens hi trobaran", lamenta Masllorens, que recorda com el tancament d'empreses s'ha acarnissat amb el sector: l'entitat ha passat de 200 companyies a només 115 en un lustre.

"Ens sentim companys dels treballadors fixos de la Corporació", aclaria Masllorens, "però el president de l'ens ha decidit que congelava qualsevol cosa que hi hagués sobre la taula i això, sempre, acaba volent dir els nostres projectes". Per al president dels productors catalans, aquesta paràlisi "pot fer que la graella de TV3 es vegi afectada els propers mesos. I hem de recordar que el propietari real de la televisió són els ciutadans. I això no s'està pensant així, en aquest moment. Per això fem una crida a tots els grups polítics per posar-nos d'acord". El manifest demana "un pacte que estableixi un màxim en les despeses de personal tot assegurant la sostenibilitat empresarial de la CCMA, i un mínim indispensable en la producció de continguts fets pel sector independent per tal de garantir la competitivitat d'un mitjà de comunicació que és essencial per al nostre país".

Finalment, Masllorens ha reivindicat el paper cultural de les productores. "Tenim una gran responsabilitat en la construcció de l'imaginari d'aquest país. Fem programes locals, però amb gent de fora. Viatgem i incorporem idees. Travessem fronteres... I una societat sense audiovisual potent acaba sent com una família sense àlbum de fotografies".

Els problemes pressupostaris de la Corporació tenen un doble origen: pateixen la caiguda de la factura publicitària i la reducció dràstica de l'aportació que fa el Govern.

stats