Alerta a la CCMA per unapossible despesa imprevista de 30 milions

El pressupost ordinari no pot fer front a l’anul·lació de la rebaixa salarial

La Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) anunciava el 19 de gener que havia aconseguit tancar el 2014 amb equilibri pressupostari, cosa que no passava des del 2010 i que s’havia assolit després de quatre anys de durs ajustos econòmics. Però només cinc setmanes després, la situació financera de la Corporació ha tornat a patir un “cop fort” que amenaça de desestabilitzar-la, segons va admetre ahir el president de l’ens, Brauli Duart.

L’origen d’aquesta situació és la sentència emesa dilluns pel Tribunal Suprem que declara “il·lícita” la reducció del 5% del sou que s’aplica als treballadors de Catalunya Ràdio des del 2013. El text obliga l’empresa a abonar de manera “immediata” les quantitats que els empleats haurien d’haver percebut i a iniciar un procés de negociació per buscar la fórmula que els permeti recuperar també el poder adquisitiu perdut per la reducció del 5% aplicada entre el maig del 2011 i el desembre del 2012. La plantilla de TV3, que ha patit una retallada idèntica, havia presentat una demanda en el mateix sentit que ara, previsiblement, rebrà una resposta similar. Duart adverteix que l’impacte global d’aquestes sentències serà de 29,9 milions d’euros -el 10% del pressupost anual de l’ens-, una quantitat que, segons el president, la CCMA no està en condicions d’assumir.

Durant la seva compareixença a la comissió parlamentària de control a la Corporació, Duart suggeria als diputats que incrementessin la partida destinada a la CCMA en els pressupostos de la Generalitat per al 2015, que està previst que s’aprovi la setmana que ve. Tot i admetre que és una petició “complexa, especialment tenint en compte que als altres treballadors de la Generalitat sí que se’ls manté la rebaixa del 5% des del 2010”, Duart considera que aquesta és l’única sortida. “Si aquest Parlament no decideix incrementar el pressupost de la Corporació, només ens quedaria l’alternativa de retallar en continguts audiovisuals i en despeses de funcionament. Però aquesta és una mesura que no podem aplicar, perquè afectaria de manera irreversible no només la viabilitat sinó també la competitivitat de la Corporació. Seria suïcida per als nostres mitjans i per a la indústria audiovisual de Catalunya”, va advertir.

En aquest sentit, Duart va recordar que la despesa en continguts s’ha reduït en un 56% en quatre anys, i que actualment la producció externa representa el 26,7% de la programació de TV3, una proporció que la CCMA considera insuficient. “Estem incomplint el mandat de ser motor de la indústria audiovisual”, va argumentar el president de la Corporació.

La fusió d’informatius, aturada

De moment, la CCMA s’ha vist obligada a “repensar o aturar de manera cautelar” totes les iniciatives “que comportin compromisos de despesa i que no siguin imprescindibles per al funcionament” dels seus mitjans. Entre les mesures que quedaran en suspens -tot i que no descartades de manera definitiva- hi ha el procés de confluència dels serveis informatius de TV3 i Catalunya Ràdio. Sobre aquesta matèria, Duart va avançar ahir que ja s’ha començat a treballar perquè aquest mateix procés s’apliqui també en el cas de les redaccions d’esports de tots dos mitjans.