26/09/2016

De qui són les receptes de cuina?

2 min

Telefónica va presentar ahir Appetit, una aplicació amb la qual xefs professionals i cuiners d’estar per casa poden consultar les connexions entre ingredients detectades en receptes de tot el món mitjançant tècniques de big data. Per exemple, si busques receptes amb bonítol i llima potser t’inspira descobrir que n’hi ha que porten també plàtan i mango. Appetit ha sigut creada al centre de R+D de l’operadora a Barcelona, a partir de la col·laboració amb Ferran Adrià per digitalitzar les receptes acumulades en gairebé 30 anys d’El Bulli.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

A partir d’ara, del desenvolupament d’Appetit se’n farà càrrec la Facultat de Farmàcia i Ciències de l’Alimentació de la Universitat de Barcelona (UB), en una nova línia de recerca en gastronomia computacional, una disciplina emergent en què també trobem altres tecnològiques com IBM, amb el seu Chef Watson. Telefónica ha cedit a la UB els algorismes d’anàlisi de big data -que tenen en compte les diverses denominacions possibles d’un aliment, entre altres aspectes-, la base de dades inicial de receptes amb més de 1.000 ingredients i la interfície d’usuari de l’aplicació web, optimitzada per a l’ús amb tauletes tàctils i no amb ordinador o smartphone a petició dels xefs consultats. Segons el doctor Màrius Rubiralta, director del Campus de l’Alimentació de la UB a Santa Coloma de Gramenet, la universitat vol triplicar la xifra de receptes, afegir informació sobre intoleràncies alimentàries i sumar el català als idiomes de funcionament d’Appetit, a més d’obrir-la a l’aportació de xefs catalans de prestigi.

Pablo Rodríguez, el director d’innovació i recerca de Telefónica Digital, admet que fer l’aplicació ha sigut possible gràcies a una anomalia del sector gastronòmic en relació a altres indústries creatives: els autors -Adrià el primer- no aspiren a exercir cap dret de propietat intel·lectual sobre les receptes. Per això la base de dades inicial d’Appetit en conté més de 100.000, extretes de llibres d’alta cuina i webs de receptes. Ara els acadèmics la completaran amb el seu ampli arxiu històric de cuina, també lliure de drets d’autor.

stats