Wikileaks
Internacional 11/12/2010

Els Anonymous canvien d'estratègia

Els responsables dels atacs a Paypal i MasterCard han canviat d'estratègia. Ara busquen “cables” de Wikileaks amb temes que els mitjans han passat per alt.

álvaro Martínez Majado
2 min
Operation:Leakspin

BarcelonaEls Anonymous, el grup d'activistes que aquests dies han atacat webs d'empreses que marginaven Wikileaks, estan donant veu ara a una iniciativa diferent. “Com a mínim, els hem deixat un ull morat. El joc ha canviat”, diuen en un cartell. Passen pàgina de l'Operation:Payback que ha deixat sense servei, durant diversos dies, la web PayPal, MasterCard i PostFinance, el banc que va tancar el compte solidari amb Julian Assange. Ara els blogs del seu entorn donen suport a l'Operation:Leakspin, una campanya en el marc de la qual volen fer sortir a la llum els cables que han passat més deapercebuts.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Suport de l'entorn Anonymous

Tot i que els comptes de Twitter que han estat donant veu a Anonymous enllacen ara l'Operation:Leakspin, Simon, una de les persones que hi ha darrera d'aquesta nova web, aclareix que no vol relacionar-los orgànicament amb la iniciativa perquè no tenen una estructura definida. "Anonymous no és un grup de gent, no són un partit polític ni cap altra agrupació social", puntualitza. "Anonymous és el sinònim d'un ampli grup de persones que tenen principalment el mateix objectiu: la defensa de les llibertats de premsa i expressió.

Nova estratègia basada en la difusió

L'estratègia de l'Operation:Leakspin consisteix a cercar aquests cables d'entre els filtrats per Wikileaks, redactar-ne una notícia, gravar-la en un fitxer de so i crear un vídeo senzill per penjar-lo a Youtube i altres serveis similars. Per tal d'assegurar-ne una millor difusió, animen a categoritzar els vídeos amb etiquetes com “Tea Party” o “Lady Gaga”, de manera que apareguin com a vídeos relacionats quan algú cerca aquests temes, en aparença més mediàtics.

La pàgina web de Operation:Leakspin està oberta a la col·laboració de qualsevol persona. Només cal introduir el redactat d'una nova notícia en un “sistema de control de qualitat”, una plataforma virtual de discussió col·laborativa que han posat en marxa amb l'objectiu de vetllar perquè tots els articles enllacen amb els cables originals corresponents i el resultat final és satisfactori. Passat aquest tràmit, el text es publica a la pàgina principal juntament amb el vídeo i altres continguts relacionats.

stats